Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Eigen beeld
In het nieuws

Felicia brengt kerstkaarten aan ouderen:
Er zijn zoveel mensen eenzaam

Madelief de Weerd

S

Sierlijke kerstkaarten met een lief berichtje erop, versturen we naar onze dierbaren om te laten weten dat we aan ze denken. Maar je kunt er ook iets anders mee doen: Felicia de Rooij-van Melsen (29) deelt haar kerstkaarten uit aan ouderen in zorgcentra. Ze woont in Weesp en heeft twee kinderen: Brody (6 maanden) en Lexie (4). Samen met haar dochtertje levert ze de kerstkaartjes persoonlijk af, geheel in kerststijl.

“Als gezin hebben we het niet erg breed en elk jaar hield ik veel kerstkaarten over. Ik kon ze dan wel naar nog meer vrienden en familie gaan sturen, maar die postzegels zijn zo duur! Vervolgens ging ik nadenken: ‘Wie kan ik hier nou écht blij mee maken?’

Omdat ik in het verleden vrijwilligerswerk had gedaan bij zorgcentra in mijn dorp, wist ik dat ouderen vaak geen kerstkaart ontvingen, of maar ééntje.

Zielig

Dat vond ik toen al zo zielig, omdat ik wist hoe blij het hen kon maken. Dus toen bedacht ik om de overgebleven kaarten aan de senioren in een verzorgingshuis te geven.

Omdat er zoveel mensen eenzaam zijn, vind ik het belangrijk dat iedereen een kaartje ontvangt tijdens de feestdagen. En mijn dochter wil ik ook een goed voorbeeld geven: de mensen in een zorgtehuis zijn misschien ook wel opa of oma, die óók een kaartje verdienen. Het is maar een kaartje! Zoiets kleins… 

Eigen Beeld

Foute kersttruien

Ik zet er kerstgedichten of leuke quotes op, die toepasbaar zijn voor iedereen. Lexie maakt er als finishing touch mooie tekeningen op en beplakt ze met stickers. Door de jaren heen ben ik ook kerstkaarten gaan kopen die speciaal voor ouderen leuk zijn, authentieke kaartjes bijvoorbeeld.

Samen brengen Lexie en ik een paar dagen voor de feestdagen – geheel in kerststijl – de kaarten rond in de zorghuizen.

We trekken onze foute kersttruien aan, doen een kerstmuts op en houden samen de grote, versierde mand vol kaarten vast. Vaak denken de tehuizen dat je een bedrijf bent wanneer ze je aan zien komen. Dan moet ik ze wel even duidelijk maken dat ik dit vrijwillig doe.

Vrolijk

Wanneer de ouderen koffiepauze hebben, deel ik de kaarten uit. De eerste reacties die dan volgen, zijn vragen als: ‘Hoeveel kost zo’n kaartje?’ Dat verbaast me dan zo erg, dat mensen denken dat zo’n lief gebaar geld moet kosten.

Ik antwoord dan: ‘Nee dat kost geen geld, het is gewoon omdat we zó van kerst houden!’ Dat vinden ze prachtig en ze wachten geduldig tot je bij hen langskomt.  

Wanneer ik alle senioren zo vrolijk met hun kaartje zie, zou ik er eigenlijk nog meer willen uitdelen! Ik word er zo enthousiast van en het geeft mij een gelukkig gevoel. Tegen het zorgpersoneel roep ik dan: ‘Tot volgend jaar!’” 

Eigen Beeld

Jij op VROUW.nl

Heb jij ook een bijzonder verhaal dat je wilt delen?

Dat kan hier!