Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Kinderwenshuis opent in Nederland
Foto: Annemarieke fotografeert
In het nieuws

José heeft 2 baarmoeders:
In beide heb ik een kind gedragen

journaliste

Daphne van Rossum

O

Omdat ze weet hoe hobbelig de weg naar het moederschap kan zijn, is José Aalbers (35) één van de ambassadeurs van het allereerste Nederlandse Kinderwenshuis. Een plek - in Zwolle - waar mensen met een kinderwens sinds deze maand terecht kunnen.

José ontdekte het fenomeen Kinderwenshuis toen zij in België op een opleiding tot kinderwensconsulent stuitte: "De Kinderwenshuizen zijn in België al heel waardevol.

Lastig verhaal

De oprichtster van het Nederlandse Kinderwenshuis heeft mij gevraagd om ons verhaal te vertellen tijdens de opening van het Kinderwenshuis in Zwolle afgelopen woensdag 6 maart. De bedoeling is dat die plekken uiteindelijk op meerdere plekken in Nederland komen."

Al op haar zestiende hoorde José dat kinderen krijgen voor haar een 'lastig verhaal' zou worden. Op een natuurlijke manier zwanger worden zou zelfs uitgesloten zijn.

Twee baarmoeders

"Ik heb namelijk twee baarmoeders, met beide een eigen baarmoedermond. Rechts is niet volgroeid. Daarbij kwam PCOS (Polycysteus Ovarium Syndroom, red.), een hormoonafwijking die het lastiger maakt om zwanger te worden.

Dus toen mijn man en ik voor een kindje gingen, zijn we meteen begonnen met tabletten en injecties. Onze eerste ivf-poging was bijna vijf jaar geleden. We stapten er onbevangen in en danken ons eerste kindje Noah eraan.

33 weken

Nog een heel wonder, omdat Noah in de 'verkeerde' baarmoeder was teruggeplaatst. De kans was dan ook groot dat hij te vroeg geboren zou worden. Gelukkig hebben we het nog kunnen rekken tot 33 weken. Nog altijd behoorlijk vroeg, maar Noah doet het prima: hij is 4 en dus begonnen op school.

We hadden nog veertien embryo’s over, maar omdat de eerste conceptie zo voorspoedig ging, hebben we daar iets te makkelijk over gedacht. Toen Noah bijna 2 was zijn we opnieuw begonnen. Uiteindelijk hadden we maar vijf terugplaatsingen nodig.

Terugplaatsing

In de zomer van 2017 hadden we de laatste terugplaatsing, daarna waren de embryo’s - een flink aantal had de ontdooiing niet overleefd - op en zouden we een nieuwe behandeling krijgen.

Inmiddels at ik al gezonder, slikte ik supplementen en deed ik fertiliteitsmassages waardoor de baarmoeder beter doorbloed raakt en de kwaliteit van de eicellen verbetert. En ik was al een paar weken aan het spuiten.

Op reis

Een echo liet weliswaar zien dat er veel eitjes waren, maar in mijn bloed was te zien dat die leeg waren. Toen was ik er klaar mee, ik kon het niet meer volhouden.

Mijn man en ik zijn letterlijk aan tafel gaan zitten om een plan te bedenken. We besloten alleen nog in 2018 te behandelen. Als ik dan eind 2018 niet zwanger was, zouden we met z’n drieën voor een aantal weken op reis gaan.

Zwanger

Mijn menstruatie liet op zich wachten en om deze op te wekken kreeg ik een kuur voorgeschreven. Maar ze wilden eerst nog even mijn bloed checken. En... op 5 maart kreeg ik een telefoontje dat ik zwanger was!

Opnieuw een wonder dus. Jip is nu 4 maanden, hij zat links, dus waar wél een eileider zit. Ik heb dus via allebei mijn baarmoeders een kind gekregen.

Massage

We zeggen weleens grappend dat we een linkse en een rechtse baby hebben. Ik ben dolblij dat ik twee keer zwanger heb mogen worden, terwijl dat helemaal niet voor de hand lag. En dan te bedenken dat het - zeker bij Jip - niet vanzelfsprekend was.

Ik ben zo enthousiast over de massage dat ik eind deze week de opleiding tot fertiliteits-massagetherapeut ga volgen. Die opleiding wordt dit jaar voor het eerst in Nederland gegeven.

Slagingskans

De fertiliteitsmassage wordt met veel succes in de hele wereld toegepast. Bij medische behandelingen als iui, ivf en icsi zorgt deze massage voor betere omstandigheden en een hogere slagingskans. En dat is ook wat ik anderen wil meegeven, dat je er zelf ook nog veel aan kunt doen!"

Jij op VROUW

Heb jij - net als José - iets bijzonders meegemaakt? En wil je daarover vertellen?

Stuur ons een berichtje