Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Mariah en haar dochtertje Marley
Foto: Screenshot uit Tienermoeder: Wéér zwanger
In het nieuws

Tienermoeder Mariah:
'Een derde kind komt er zeker weten niet!'

Meike Blommaert

T

Tienermoeder Mariah Bergen, intussen 21, is een enorme internethit. Voor De Telegraaf filmt ze al anderhalf jaar haar leven. De eerste aflevering van haar tweede serie trok vorige week meer dan 650.000 kijkers. Een bereik waar menig tv-programma jaloers op kan zijn. Mariah laat nu haar tweede eenzame zwangerschap zien. Eind april start ze met het opnemen van de derde serie over haar gevecht tussen luiers en studieboeken.

Mariah's vader overleed toen ze vier jaar oud was en met haar moeder heeft ze geen contact. Op haar 19e werd ze zwanger van haar dochter Marley omdat ze de pil niet goed had geslikt. Toen haar dochtertje slechts vijf maanden oud was, raakte ze opnieuw zwanger. Van zoon Kayn is ze drie maanden geleden bevallen. Over hem gaat de derde serie.

Morning-afterpil

Mariah: "Hoe het kan dat ik weer zwanger werd? De morning-afterpil heeft blijkbaar niet z'n werk gedaan. Toen ik erachter kwam dat ik zwanger was van mijn eerste, Marley, zat ik in het eerste jaar van mijn mbo-opleiding, werkte ik in een bioscoop als schoonmaker en woonde ik in een studentenhuis. Bovendien was het net uit met mijn relatie.

Omdat ik zo in shock was, durfde ik het tegen niemand te zeggen, maar na een tijdje heb ik het aan mijn beste vriendin Chantal verteld. Ze reageerde geschrokken en kon me ook geruststellen. Maar ik moest het natuurlijk ook nog aan de vader vertellen. Ook al was het uit, we spraken elkaar nog wel eens."

Zwanger

"Toen we in een weekend bij hem thuis hadden afgesproken, vond hij het raar dat ik geen sigaret wilde en geen wijn dronk. Toen vroeg hij: ben je zwanger ofzo? Toen ik 'ja' knikte, trok hij wel even wit weg", herinnert Mariah zich.

"Bij mijn eerste kwam de mogelijkheid van een abortus geen moment in me op. Ik wist gewoon dat ik het zou kunnen. Bij mijn tweede heb ik er wél over nagedacht. Op een of andere manier was ik nog meer in shock bij Kayn dan bij Marley. Twee kinderen is wel heel veel als je alleen bent. Dus ik heb er ook serieus gesprekken over gehad met de arts maar het voelde toch niet goed om abortus te laten plegen."

Reacties

Mariah heeft haar eerste zwangerschap snel met haar omgeving gedeeld: "Toen ik zwanger was van Marley gingen we op schoolkamp en daar zijn ook allerlei sportactiviteiten. En ik ben dun dus je zag mijn buikje best snel. Ik moest het mijn klasgenoten wel gewoon vertellen. Ik ben die week daarvoor maar gewoon voor de klas gaan staan.

Ik kreeg toen helemaal geen vervelende reacties. Het zijn juist onbekende mensen, op straat bijvoorbeeld, die opmerkingen maken. Maar dat kan me niet schelen. Een keer stond ik hoogzwanger op de kermis en toen kwam er een vrouw naar me toe en zei: 'Zo, jij bent er ook vroeg bij.' Ik zei dat ik het een onbeschofte opmerking vond. Ik stap toch ook niet op een vrouw af van 35 jaar met: 'Zo, jij bent er laat bij?'"

Vader

"Mijn kindjes zijn van dezelfde vader maar we zijn niet samen. We hebben het, toen Marley werd geboren, wel weer opnieuw geprobeerd samen, maar het ging niet. We maken zoveel ruzie met elkaar, dat is voor niemand leuk. Hij past niet op en draagt financieel niets bij. Maar hij was gelukkig wel bij allebei de geboortes.

Als hij z'n kinderen wil zien is hij altijd welkom maar ik ga dat niet afdwingen. Uiteindelijk zie ik mezelf samen met een leuke jongen. Maar ik moet voorlopig nog even niet denken aan mannen, hoor."

Budget

Het moeilijkst noemt de jonge moeder van twee kinderen haar gezinsbudget: "Rondkomen is niet makkelijk met twee kids en mijn studie. Ik zit in mijn laatste jaar van mijn mbo-opleiding niveau 4. En mijn kinderen zitten allebei nog in de luiers en groeien als kool, dus met kleding doe ik ook niet heel lang.

Verder ben ik afhankelijk van de kinderopvang, maar gelukkig krijg ik allerlei toeslagen als alleenstaande ouder. Volgend jaar wil ik een hbo-opleiding volgen want ik ben nog jong en ik wil verder studeren", zegt Mariah.

Toekomst

Uiteindelijk wil ze werken in de zorg en het liefst met jongeren te maken krijgen. Mariah: "Ik heb ook gekeken voor een stage bij een tienermoederhuis. Als ervaringsdeskundige weet ik als geen ander hoe het is. Wat ik andere tienermoeders mee zou willen geven is: waar een wil is, is een weg. Niets komt aanwaaien, dus je moet hard werken om je doelen te bereiken. Je moet doorzetten."

Mariah is niet aan de pil: "Op dit moment gebruik ik geen anticonceptie want ik ben niet seksueel actief. En ik wil liever voor iets definitiefs gaan zoals klemmetjes op de eileiders. Dan hoef ik me minder druk te maken want een derde kind komt er zeker weten niet!"

Mariah is wekelijks te zien in de videoserie 'Tienermoeder wéér zwanger', elke donderdag vanaf 16:00 uur op Telegraaf.nl en VROUW.nl.

Jij op VROUW.nl

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje