Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Hoe praat je met je kinderen over terreur?
Foto: Robin Utrecht|Hollandse Hoogte
In het nieuws

Zo praat je met je kinderen
over een aanslag

Redactie VROUW

H

Het is lastig om een aanslag uit te leggen aan kinderen. Want, hoe kunnen we zo’n agressieve actie uitleggen, als we het zelf niet eens snappen? Helaas komen aanslagen voor in de wereld waarin we leven en is het noodzakelijk geworden om dit onderwerp met je kinderen te bespreken. Maar hoe?

Wat kun je in zo'n situatie tegen je kind(eren) zeggen? Hoe je het bespreekt verschilt per leeftijd.

Peuters: "Een slecht persoon heeft gekozen om anderen pijn te doen. Nu zijn er heel veel andere mensen die gewonde mensen helpen. Ook is de politie hard bezig om het voor ons zo veilig mogelijk te houden."

Aanslag

Schoolkinderen: "Een slecht persoon heeft anderen pijn gedaan en sommigen zijn overleden. Er zijn niet veel slechte mensen in de wereld, maar soms doet een slecht persoon iets vreselijks. Gelukkig is er heel veel politie, zijn er veel dokters en andere mensen die de gewonde personen helpen en hard werken om de situatie weer onder controle te krijgen"

Tieners: "Er was opnieuw een aanslag. Wat heb je er over gehoord?’" Laat de tiener zijn/haar verhaal doen. NB: als je over religieuze/politieke motieven gaat praten, zorg er dan voor dat je het zo uitlegt dat je tiener snapt dat niet iedere persoon in de betreffende groep slecht is.

Malen

Voor allen geldt: het maakt niet uit hoe oud het kind is, leg uit dat er handelingen plaatsvinden waardoor iedereen veilig blijft. Misschien kun je met de kinderen de gemeenschap gaan steunen? Stuur bijvoorbeeld een bedankbriefje naar de politie of een kaartje naar de slachtoffers. Laat zien dat ze er ook voor kunnen zorgen dat we in een betere wereld leven.

In plaats van je kinderen in een veilige bubbel te houden, leer ze op een gezonde manier hoe ze met emotionele wonden kunnen omgaan. Des te sterker en duidelijker jij bent met de uitleg, hoe minder een kind kan gaan malen en hoe beter dat voor je kind is.