Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte | Robin Utrecht
In het nieuws

Sekswerker Velvet vindt zelf:
Seksindustrie verbieden is schadelijk

Sam ten Hove

E

Exxpose startte de petitie Ik ben onbetaalbaar. De jongerenbeweging wil dat het kopen van seks strafbaar wordt. Frappant genoeg zijn niet alle sekswerkers het daarmee eens. Velvet*: "Want dan creëer je een gevaarlijke situatie."

Ruim 40.000 mensen hebben de petitie inmiddels getekend. De initiatiefnemers willen dat betaalde seks strafbaar wordt en nemen Zweden als voorbeeld, een van de Scandinavische landen waar het Nordic Model is ingevoerd. Volgens dit 'Scandinavisch model' zijn zowel sekskopers als derden die verdienen aan prostitutie strafbaar. Mensen in de prostitutie zijn niet strafbaar en wordt hulp geboden.

Schadelijk

Velvet* (23) werkt in de seksindustrie en is coördinator bij PROUD, de belangenvereniging voor en door sekswerkers in Nederland. Ze noemt het model uit Zweden en de petitie zelfs 'erg schadelijk'.

Ze voorspelt: "Het geweld tegen sekswerkers neemt dan toe. Dat model lost de oorzaken niet op. Vaak werken mensen uit geldnood. Lost het die geldnood op? Ik ben zelf ook begonnen toen ik student was op zoek naar een bijbaan; een vrijwillige keuze dus. 

Misdadiger

We zien dat in landen waar de koper van seks wordt aangepakt, het geweld juist toeneemt. Je creëert dus juist een gevaarlijke situatie voor de sekswerkers: of ze het nou vrijwillig doen of niet.

Volgens mij is dit niet de manier om gedwongen prostitutie tegen te gaan. Het decriminaliseren van sekswerkers - dus het verwijderen van wetten die een sekswerker als misdadiger bestempelen - zou wel een oplossing zijn.

Gedwongen

Lex van Delft (47) richtte vier jaar geleden De stoute vrouw op, een escortbureau voor vrouwen door vrouwen. "Gedwongen werken als in dat het niet een eigen weloverwogen keuze is, moet te allen tijde voorkomen worden en verboden zijn. In elke branche, dus ook in deze.

Maar gedwongen werken is het niet als je bijvoorbeeld graag je rekeningen wilt kunnen betalen. Of als je volgens een bepaalde levensstandaard wilt leven en daarom kiest voor bepaald werk. Er moet een duidelijke scheiding zijn." 

Bedankmails

Lex is dus tegen de petitie: "Als een weldenkend volwassene een andere weldenkend volwassene een service aanbiedt - schoonmaken, timmeren, psychische hulpverlening, seks... - en beide partijen zijn tevreden, dan is er toch geen vuiltje aan de lucht? Hoezo roept een groepje, dat daar volkomen niets mee te maken heeft, dan dat dat niet mag?!

En die mensen willen dan dat hun 'foei-vinger' per wet gewicht krijgt? Ik nodig ze bij dezen allemaal uit om alle bedankmails die mijn bedrijf ontvangt, te komen lezen. Moeten ze dan wel een paar dagen voor uittrekken..."

*niet haar echte naam.