Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Fay Loren
Foto: Susie Q Vintage Photography
In het nieuws

Burlesque danseres Fay Loren:
Ik heb lang moeten revalideren

journaliste

Daphne van Rossum

F

Fay Loren (27) gaat in Las Vegas meedoen aan de Miss Viva Las Vegas, een grote pin-up verkiezing. En dat terwijl nog niet zo heel lang geleden haar toekomst er even heel anders uitzag: "Vóór de aanrijding deed ik gemiddeld wel zeven á acht optredens per week."

Als Fay op 20 april wint is ze de beste pin-up ter wereld. "Dat lijkt me een hele eer. Ik focus mij op vrouwelijkheid, vind dat heel fijn. Daarbij ligt de nadruk op kleding: ik draag op de  jaren vijftig geïnspireerde kleding die ik zelf ontwerp en laat maken door een kostuummaakster.

Parodie

Ik doe ook aan burlesque optredens. Na afloop komen er vaak vrouwen naar me toe die mij complimenteren vanwege mijn mooie en krachtige uitstraling. Ze vinden het vaak inspirerend dat ik me zo goed kan uiten, mij niet door vooroordelen laat belemmeren.

Burlesque kan als een vorm van parodie gezien worden: het is een uitvergroting van je vrouwelijkheid of karakter. Het maakt niet uit of je dik of dun bent of voldoet aan het 'perfecte' plaatje. Het gaat om het vieren van het vrouwelijke lichaam.

Susie Q Vintage Photography

Mannen

Dat ik het doe om mannen te behagen is bijvoorbeeld zo’n vooroordeel. En dat je niet sterk zou zijn als je lipstick draagt. Ik vind dat apart. Ik houd van lipstick en ik houd ervan om mijn nagels te verzorgen. Maar ik ben er weer niet op uit om mannen te verleiden.

Ik heb al zeven jaar een leuke vriend, dus op dat vlak ben ik heel tevreden. Het burlesque dansen en het pin-up gebeuren was er trouwens eerder dan mijn relatie; hij weet niet beter.

Susie Q Vintage Photography

Paplepel

En ja in mijn vrije tijd zie ik er ook uit alsof ik uit de fifties kom. Het is een manier van leven. Mijn vriend vindt dat alleen maar leuk, al is het niet zo dat hij ook een kuif heeft en een leren jasje. Het mooi eruitzien geeft mij kracht. Als ik mijn vrouwelijkheid benadruk voel ik me niet ondergeschikt.

Ik houd gewoon van het fifties-sfeertje, dat heb ik met de paplepel ingegoten gekregen; ik luisterde in de kinderwagen al naar blues en rock-'n-rollmuziek, die draaide mijn vader. Hij was een rock-'n-roll-muzikant in hart en nieren.

Susie Q Vintage Photography

Filmpjes

De combinatie dans - theater vind ik de mooiste die er is. Daaruit voort komt het burlesque dansen. Toen ik begon was er nog geen opleiding voor burlesque dansen.

Alles wat ik weet heb ik mezelf geleerd, door naar feesten te gaan en filmpjes te bekijken. Eindelijk kon ik de tango, het paaldansen, het tapdansen en het buikdansen tegelijkertijd gebruiken."

Gebroken

Ruim twee jaar geleden brak Fay Loren haar voet: "Ik ben aangereden en heb lang moeten revalideren. Helemaal genezen zal ik nooit, en ik zal nooit meer op hakken kunnen lopen.

Ook sta ik nog maximaal drie keer per week op de bühne. Ter vergelijking: vóór de aanrijding deed ik er gemiddeld wel zeven á acht per week. Maar het heeft me wel geleerd in mogelijkheden te denken. En ik hoop dat mijn verhaal deze week weerklank vindt in Amerika."

Jij op VROUW.nl

Heb jij ook een bijzonder (hobby)verhaal?

Vertel het dan hier...