Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

HH Pool/Koen van Weel
In het nieuws

'Prinses Amalia is de
winnares van vandaag'

Anne Noorman

D

De grote vraag op Koningsdag is ieder jaar weer: wat draagt de koninklijke familie? Royaltydeskundige en mode-expert Josine Droogendijk van de website Modekoningin Máxima en onze eigen mode-expert Kim Querfurth vertellen het ons. 

Net als veel voorgaande jaren, koos Máxima dit jaar voor een outfit van Natan, haar favoriete modehuis. De koningin draagt geen jurk of rok, maar een linnen culotte en een linnen top. Het is zeker niet de eerste keer dat Máxima gespot wordt in een culotte. Sterker nog, ze heeft dit exemplaar al in een aantal andere kleuren gedragen. 

Gewaagde keuze

Volgens Josine, die de koningin al jaren nauwlettend in de gaten houdt en een outfit of modehuis al kan herkennen aan de kleinste details, is de culotte van Máxima een opvallende keuze. "Máxima is fan van de culotte - we hebben haar daar al vaak in gezien - maar voor deze gelegenheid had ik toch een jurk of rok verwacht."

Leuk juist, zo'n culotte, vindt onze mode-expert Kim Querfurth. "Het staat haar goed. En het is ook een praktische keuze. Op een winderige dag als vandaag, kan een rok opwaaien of gek gaan zitten. Met een culotte heb je daar geen last van, maar het blijft toch vrouwelijk."

Recyclen

"Máxima is lang en slank dus ze kan een culotte goed hebben", aldus Josine. "Al trekt ze een vuilniszak aan, ziet ze er nog goed uit. Toch had ik het zelf mooier gevonden als ze de outfit gedragen had met een kokerrok. Wel vind ik het leuk dat ze gekozen heeft voor de felgekleurde oranje applicaties, waarvan de kleur weer terugkomt in haar schoenen en tas.

En over die tas: die is van het Belgische merk A Bag with a Story en gemaakt van duurzame materialen en onder de juiste arbeidsomstandigheden. Dat past goed, want recyclen is een belangrijk thema in Amersfoort, waar het koningsgezin vandaag feestviert. Of ze die tas ook daarom heeft gekozen, weet ik niet.

De schuine hoed, van Fabienne Delvigne - is prachtig, maar niet heel praktisch. Als je aan Máxima's verkeerde kant staat en ze komt voorbij, zie je niks van haar gezicht. Ik had als ik haar was een andere keuze gemaakt."

Gel in 't haar

Bij Willem-Alexander valt, naast zijn mooie blauwe pak, vooral zijn haarstijl op. "De koning varieert wel vaker met zijn kapsel", weet Josine. "De ene keer doet hij wel gel in, de andere keer niet. Deze keer zit er veel product in zijn haar. Ik vraag me af of dat een bewuste keuze is geweest of dat zijn dochters zeiden 'Pap er moet wat gel in.'"

Frank van Beek

Prinsessen

Ook de prinsessen hebben zich natuurlijk uitgedost voor de gelegenheid. Amalia draagt een fuchsia midi-lengte jurk van Natan en roze pumps. " Wat mij betreft is Amalia de winnares van vandaag. De midi-lengte jurk is een perfecte keuze. Die lengte is heel hip dit seizoen. Máxima en Amalia gaan samen winkelen bij Natan, maar Amalia kiest echt zelf uit wat ze wil dragen."

"Dat is leuk om te zien", vindt ook Kim. "Vroeger droegen de meiden vaak een zelfde soort outfit. Maar naarmate ze ouder worden, ontwikkelen ze hun eigen stijl en dat zie je terug. Amalia voelt zich duidelijk op haar gemak in haar jurk en ze straalt.

Ze is ook zo heerlijk zelfverzekerd. En knap dat ze al op een flinke hak loopt. Een blokhak weliswaar, maar toch. De kroonprinses heeft veel gezeur over zich heen gekregen de afgelopen jaren. Heel onterecht, naar mijn mening. Het is een prachtige jonge vrouw, met een echte modellenlengte." 

Mama's kast

Het tasje met de gouden chilipeper dat Amalia bij zich heeft, komt uit Máxima's kast. Josine: "En Alexia heeft het typische Máxima-haar: een mooie knot, waardoor ze nog meer op haar moeder lijkt. Je kunt zien dat Máxima niet alleen een stijlicoon is voor veel Nederlandse vrouwen, maar ook voor haar eigen dochters.

Alexia draagt een rode jurk van Sandro Paris. Op haar Instagram account liet ze al weten fan van het merk te zijn. "Haar zwarte panty en laarsjes - ze draagt vandaag voor het eerst hakken - vallen een beetje uit de toon bij de rest van het gezin. De vraag is nu met het weer van vandaag; 'Had Alexia met de blote benen gemoeten, of had de rest van het gezin zich ook dikker aan kunnen kleden?'"

Ariane heeft als jongste prinses als enige flatjes aan. Ze draagt een blauwe rok met een zwart vestje erop. "En ze heeft prachtig gekruld haar, net als haar grote zus Amalia." 

Nederlands 

"Het enige wat ik jammer vind, is dat er op Koningsdag niet gekozen is voor Nederlandse ontwerpers", aldus Kim. "Ik ben dol op Natan en de Koninklijke familie ook, maar het was leuk geweest als een van hen een Nederlandse ontwerper had gedragen. Om te laten zien: dit hebben we in huis op het gebied van mode. Maar ik sluit niet uit dat de meiden dat in de toekomst wel gaan doen."  

Gerelateerde onderwerpen