Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Amaury Miller
In het nieuws

Onder jongeren is
stijldansen weer helemaal hot!

journalist

Marion van Es

H

Het is de Internationale Dag van de Dans en wat zien we? Jongeren vinden het 'ouderwetse' stijldansen weer helemaal leuk!

Stijldansen had lange tijd een oubollig imago; dat van tieners die door hun ouders verplicht naar dansles werden gestuurd, jongens in iets te wijde pakken die houterig over je tenen walsten en prille verkeringen die ontstonden tijdens de chachacha. Inmiddels is ’ouderwets’ veranderd in ’nostalgisch’ en puilen de dansscholen uit van de twintigers en dertigers die liever willen leren jiven dan twerken.

Pumps én gympen

"Quick, slow, quick-quick slow,” klinkt het door de zaal. "Heren, zet de voeten in een visgraat en draai dan in haar richting. Slow, slow, quick-quick slow. Binnendoor, zij, sluit!” Een twintigtal stellen zwiert zich al tangoënd een weg over de gladde dansvloer.

Het publiek is met recht gemêleerd te noemen: van cocktailjurkjes met pumps tot spijkerbroeken met gympen en van twintigers tot zestigers. Die laatsten zijn echter eerder uitzondering dan regel. En om nog maar een cliché de wereld uit te helpen: géén van de mannen straalt uit gedwongen te zijn door hun geliefde...

Dancing with John de Wolf

"We hebben heel veel te danken aan voetballer John de Wolf,” vertelt dansleraar Michel lachend. "Die deed mee aan een van de eerste seizoenen van Dancing with the Stars. Hij kon er helemaal niets van, liet zijn danspartner geregeld van grote hoogte naar beneden kletteren.

Toch werd er zo veel op hem gestemd dat hij er aflevering na aflevering in bleef. Wij blij, want daarna liep het opeens storm met inschrijvingen. Veel mannen voelen zich niet aangetrokken tot het ballroomdansen, maar met zo’n stoere vent als John de Wolf, wilden ze zich wél identificeren.”

Biljarttafels

Michel en Irene Cornelissen runnen samen al 35 jaar (zeven dagen in de week!) danscentrum Cornelissen in Utrecht (www.komdansen.nl). Ze zijn de derde generatie: Michels opa begon de school in 1932. "Tijdens de oorlog was dansen eigenlijk verboden, maar stiekem ging het gewoon door,” zegt Irene. "Ze hadden biljarttafels op wieltjes in de zaal staan. Als ze de Duitsers hoorden, werden die snel de vloer op getrokken.”

Stijldans nieuwe stijl

De stijldanstrend heeft sindsdien heel wat transformaties doorgemaakt. "Het begon heel klassiek, begeleid door een big band," vertelt Irene. "Zeker na de oorlog hadden mensen behoefte om samen leuke dingen te doen, dus ging iedereen dansen."

Grease

Maar toen kwamen in de jaren zestig The Beatles en andere popmuziek op en kregen dansscholen het zwaar. Jongeren vonden zo’n big band maar ouderwets. Toen kreeg je in de jaren zeventig en tachtig Saturday Night FeverGrease en Dirty Dancing en wilde opeens iedereen weer leren dansen.”

Sindsdien is het nooit meer helemaal uit de mode geweest, zegt Irene. "Zeker sinds al die dansprogramma’s op tv komen, zien we steeds meer twintigers. Studenten zoeken een andere manier van uitgaan: hier wordt immers ook gewoon gezellig een wijntje of biertje gedronken na de les. En veel stellen, ook dertigers en veertigers met kinderen, komen hier omdat ze graag iets samen willen doen.”

Vertrouw je elkaar?

Anke (41) en Menno (42) bijvoorbeeld. "Je kunt wel uit eten of naar het theater gaan, maar het leek me juist zo leuk om iets te doen wat we allebei nog niet konden,” zegt Anke. "We hebben superveel lol samen. En het leert je ook best veel over je relatie: wie neemt bijvoorbeeld de leiding, en vertrouw je elkaar?”

Ze merken wel dat stijldansen nog steeds een beetje een suf imago heeft. "We worden een kléín beetje uitgelachen door vrienden en zelfs door onze kinderen,” zegt Menno. "En eerlijk, ik moest ook even wennen toen Anke het voorstelde. Wil ik dit wel? Maar het is écht hartstikke leuk!” 

Quickstep

Dit is een van de laatste lessen van de introductiecursus, maar ze hebben zich ook al ingeschreven voor de vervolgles. "Niet omdat we per se heel goed willen worden hoor,” zegt Anke. "We zijn allebei geen toppers, denk ik. Het doel is gewoon om er samen even uit te zijn. Ik zie ons echt niet zo snel ergens in het openbaar de quickstep doen, hahaha!” 

Feestje!

Daar denken Joyce (49) en Marcel (52) anders over. "We hebben laatst nog op een feestje de chachacha gedanst!” roept Joyce enthousiast. "Doordat je hebt geleerd hoe het moet, heb je genoeg zelfvertrouwen om het ook en plein public te doen,” vult haar man aan. "Veel leuker dan een beetje in een kringetje staan te hoppen, toch?”

Voor Joyce is het een trip down memory lane: ze had op de middelbare school al dansles bij Cornelissen. Dat ze er nu alwéér staat, maar dit keer tussen de studenten, verraste haar. "We waren juist een beetje bang dat we de jongsten zouden zijn, dus dit is eigenlijk veel leuker!” 

Do the bump

"Gooi die heupen maar los, we gaan jiven!” roept Michel. Rock Around the Clock schalt uit de speakers, de benen gaan de lucht in en de hips worden vrolijk tegen elkaar ’gebumpt’. Daarbij liggen de meeste stellen dubbel van het lachen. 

Al is er volgens Irene ook heus weleens irritatie. "Maar dan roepen we snel ’changer’ en wisselt iedereen van partner. We willen namelijk geen ruzie op de dansvloer, het moet wel gezellig blijven. Je hebt veel dansscholen met zo’n kale, lege vloer en een strenge leraar. Wij vinden de sfeer belangrijker dan de pasjes. Je hoeft het niet per se goed te doen, zolang je het maar leuk hebt.”

Op elkaars tenen

"Testen jullie het nieuwste nummer van Madonna maar eens uit,” zegt Michel, terwijl hij de mambo inzet. "En nul kans om op elkaars tenen te staan hier, want bij deze dans moet je juist afstand houden.” Ook dit gaat bij de meeste stellen soepeltjes. Binnen anderhalf uur gaat er een tiental dansen doorheen: van de romantische tango tot de klassieke Weense wals. 

Studenten-jive

Die laatste dans roept wel wat vraagtekens op bij de leeftijdgenoten van Simone (26), vertelt ze. "Ik plaatste een keer een filmpje op Instagram en kreeg superveel reacties. ’Wat is dát voor iets zwierigs?’, zeiden mensen.

Het is een misvatting dat stijldansen heel stroef en klassiek is. Al blijft de jive mijn favoriet. Die kende ik vooral in de studentenversie, bij onze studentenvereniging deden we dat als we dronken waren in de kroeg: gewoon een beetje draaien. Maar ik wilde de échte pasjes leren.”

Tinder

Dat ze geen vriend heeft, hield haar niet tegen. "Ik heb me ingeschreven als single en rouleer tijdens de les tussen drie verschillende heren,” vertelt ze. Al is het absoluut niet haar doel om iemand te ontmoeten. Waar dansles in vroeger tijden nog dé plek was om een afspraakje te scoren, hebben jongeren daar nu wel andere manieren voor. Tinder was er in de jaren 60 immers nog niet...

"Maar dat wil niet zeggen dat er nooit iets gebeurt hoor," fluistert Irene, als iedereen de zaal heeft verlaten. "Soms zetten Michel en ik bewust singles uit verschillende groepen bij elkaar, omdat we denken dat ze goed bij elkaar passen.” Na 35 jaar zijn ze best bedreven geworden in dat koppelen. "We krijgen regelmatig geboortekaartjes opgestuurd, haha!”