Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: HH Spaarnestad Photo
In het nieuws

'Alleen vrouw als premier
als zij ook echt meest geschikt is'

journalist

Marion van Es

V

Vandaag is het precies 100 jaar geleden dat in de Tweede Kamer 'de wet-Jacobs' werd aangenomen, waardoor vrouwen voortaan óók naar de stembus mogen. Daarmee was Nederland het 13e land ter wereld met actief vrouwenkiesrecht. Als het gaat om een vrouwelijke minister-president, lopen wij bepaald niet op kop. Tientallen andere landen hadden die al wel, van Sri Lanka en Rwanda tot Roemenië. We vroegen aan VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz-Zegerius (41) of het niet eens tijd wordt voor een dame in het torentje.

Yesilgöz-Zegerius: "In de Tweede Kamer zijn vrouwen ondervertegenwoordigd, net als op veel andere plekken waar besluiten worden genomen. We staan wel op het menu, maar zitten niet aan tafel. Dat moeten we ons zeker aantrekken, want er wordt wel óver ons besloten!

Er wordt vaak naar de overheid gekeken, alsof die een soort magisch toverstafje heeft dat het probleem kan oplossen. Zelf denk ik dat de oorzaak veel dieper ligt. We leven in één van de meest liberale landen ter wereld, een land waarin mannen en vrouwen voor de wet en volgens onze normen en waarden gelijkwaardig zijn.

Deeltijdwerken

Tegelijkertijd lijken we als samenleving soms best conservatief. Zo zijn wij vrouwen kampioen deeltijdwerken: van de werkende vrouwen heeft driekwart een parttime baan. Zelfs jonge meiden die net van school komen en nog lang geen gezin hebben, kiezen vaak al vrijwillig voor deeltijdwerk.

Dan moet je ook niet vreemd opkijken als je later op carrièregebied wordt ingehaald door mensen die wél hun hele leven fulltime hebben gewerkt. Natuurlijk vind ik het een enorm gemis dat er in verhouding weinig vrouwelijke bewindspersonen zijn, maar ik vind dat er ook te weinig vrouwelijke professoren zijn, of vrouwen die op de vuilniswagen werken.

Cor Salverius

Gelijke kansen

Vrouwen hebben ook zelf een verantwoordelijkheid om op die posities te komen, bijvoorbeeld door luider te zijn over hun ambities en hun stem te laten horen. Bemoei je ermee! En natuurlijk is het helaas ook zo dat mannen regelmatig liever kiezen voor degene die op hen lijkt, dus andere mannen.

Het gaat hier om gelijke kansen. Voor iedereen! Dat betekent dat vrouwen óók niet voorgetrokken moeten worden. Persoonlijk vind ik een vrouwelijke premier dus alleen een verbetering als zij op dat moment de meest geschikte persoon voor die taak is. En tot nu toe denk ik dat Mark Rutte die persoon is."