Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Joyce Hoedelmans/Eurovision
In het nieuws

Dit draagt Duncan
vanavond!

Kim Querfurth

D

De outfit die Duncan Laurence (25) vanavond draagt tijdens het Eurovisie Songfestival van modeontwerper Sjaak Hullekes (37), is vrij eenvoudig. De geboren Zeeuw (Zierikzee) is er maar gelijk duidelijk over: "Ik wil niet dat Duncan ons merk uitdraagt, maar vooral zichzelf. Hij moet zich er namelijk wel in thuis voelen, dat is het allerbelangrijkste."

Deze keer is er zodoende geen sprake van een over-de-topcreatie zoals in voorgaande jaren weleens het geval was. Desondanks is de creatie niet zo eenvoudig als die lijkt. De blauwe broek, het overhemd en het korte jasje zijn namelijk gemaakt van duurzaam materiaal.

Overschreeuwen

Sjaak: "We hadden direct een match; toen Duncan binnenkwam, droeg hij al kleding die van mij had kunnen zijn." Beiden stralen graag het no-nonsensegevoel uit. "Wat mij betreft een match made in heaven. De kleding moet het karakter van de drager uitstralen en mag de persoon in kwestie nooit overschreeuwen."

Duncan zal optreden in een jasje gemaakt van honderd jaar oude Franse linnen lakens, met daaronder een katoenen broek en linnen shirt. Alles is gemaakt van bestaande diverse lakenstoffen die daardoor al een eigen karakter hebben en bij licht een kleurverschil hebben. Bovendien is een deel van de items met de hand ingekleurd, hetgeen zorgt voor een bijzonder lichteffect.

Twintig items

Bang dat een kledingstuk kapot zal gaan hoeft hij niet te zijn, want Sjaak heeft uit voorzorg wel twintig items gemaakt in dezelfde serie die allemaal met elkaar gecombineerd kunnen worden. Er is bewust gekozen voor oud linnengoed. "Er is eigenlijk al veel te veel textiel in de wereld. Daarom pleit ik voor het hergebruik van alle stoffen. 

En juist de 'imperfectie' maakt kleding karaktervol en interessant. Soms koop ik restpartijen op van stofleveranciers. Mijn motto is vervolgens: 'Laat een kledingstuk gewoon eens echt oud worden'. Een vlek of een scheur horen daar natuurlijk ook bij, dat mag."

Duncan heeft op Instagram inmiddels laten weten dat hij blij is. "Dank je Sjaak, voor al het werk dat je erin hebt gestopt. Ik ben dol op jouw oog voor detail en vakmanschap."

Topfavoriet

De eerste repetitie van Duncan op het Eurovisie Songfestival zag er veelbelovend uit. Omdat Nederland dit jaar topfavoriet is, keek heel Europa nauwlettend naar de verrichtingen van de zanger uit Spijkenisse.

In het perscentrum kon je een speld horen vallen tijdens zijn eerste minuten. Iedereen was onder de indruk van de zangtechniek en ook over het lied Arcade wordt in superlatieven gesproken.

Minpuntjes

Volgens de aanwezigen waren er wel een paar minpuntjes. De belangrijkste: "Arcade is emotioneel en gaat over hoop en een gebroken hart. Hij kijkt de camera in alsof hij het nieuws voorleest", vindt journalist Ewan Spence uit Schotland. Ook was er enige kritiek op de cameravoering met veel shots van veraf. Daarnaast zou de kleding van Duncan wegvallen in het geheel.

Dit verhaal verscheen in De Telegraaf van 8 mei 2019. Mmv Richard van de Crommert.

Update: zelfs over zijn ondergoed heeft Duncan nagedacht!