Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Oplichting via WhatsApp kan ernstige gevolgen hebben
Foto: Zuma Press
In het nieuws

'Ik kreeg te maken met
meerdere oplichters in een week'

journaliste

Daphne van Rossum

E

Eén op de negen Nederlanders wordt slachtoffer van internetcriminaliteit. Vandaag begint het ministerie van Justitie en Veiligheid daarom met de campagne Eerst checken dan klikken. De campagne moet mensen erop wijzen appjes, sms-berichten en mails eerst te controleren op betrouwbaarheid voor erop te klikken. L. Yousif (27) klikte toch nog te snel en dat kwam haar duur te staan. "Ik kreeg zelfs te maken met meerdere oplichters in één week."

"Het begon dat ik een horloge dat ik niet meer droeg via Marktplaats te koop aanbood. Want ik vond het zonde dat zomaar weg te doen. Binnen tien minuten had ik een berichtje van ene Kim.

Fraude

Ze had interesse. Ze vroeg of ik in de buurt woonde en zei dat ze in Groningen woonde en stuurde mij haar adres. Ik checkte haar adres en dat bestond gewoon. Ik had geen enkele reden om wantrouwend te zijn. Ze nam wel steeds het woord 'fraude' in haar mond.

Ze zei dat ze het veel meegemaakt had. Daarom wilde ze het liever per WhatsApp afhandelen. Dat leek mij geen probleem. Ik zag dat ze al een aantal jaar actief was op Marktplaats en zag er geen kwaad in om het via een Tikkie af te handelen.

1 cent

Ze zei dat ze een Tikkie van 1 cent zou sturen, dat ze dan zeker wist dat mijn gegevens zouden kloppen en de betaling bij de juiste persoon terecht zou komen. Ook wilde ze mijn bankrekeningnummer verifiëren om er zeker van te zijn dat ze niet werd opgelicht. Daarna zou ze mij het bedrag overmaken.

De link voor het 'Tikkie' dat ze stuurde werkte supertraag en pas bij de derde keer lukte het om die ene cent te betalen. Ik heb haar laten weten dat ik die cent had betaald en daarna hoorde ik niks meer van haar. Terwijl ze daarvoor steeds binnen een paar seconde antwoord gaf.

Geblokkeerd

Na ongeveer een uur kreeg ik het vermoeden dat er iets niet in de haak was. Ik probeerde in te loggen op de app van mijn bank, maar mijn account was geblokkeerd. Ook via de computer kwam ik er niet meer in.

Ik belde en ze bevestigde dat ik was bedonderd: eEr was 120 euro van mijn rekening gehaald en daarna had de bank een melding van fraude binnen gekregen en hebben ze mijn rekening geblokkeerd. Dat is echt mijn geluk geweest, anders was mijn hele rekening geplunderd.

Fraudeur

De 120 euro kreeg ik netjes terug onder één voorwaarde: dat ik wel proces-verbaal zou laten opmaken. Het aparte is dat ik meteen opnieuw met een fraudeur op Marktplaats te maken kreeg.

Iemand bood weer 120 euro, terwijl de prijs 100 was en vroeg gelijk of hij/zij een linkje kon sturen. Ik reageerde: 'Probeer het lekker even bij iemand anders!' Kort daarna kreeg ik een mail van Marktplaats dat ik met een fraudeur te maken had.

Eigen Beeld

Campagne

Ik heb er wel van geleerd dat ik voorzichtiger moet zijn. Dat alleen 'gelijk oversteken' veilig is om een transactie af te handelen. De campagne lijkt me dan ook heel nuttig. Maar niet alleen via verkoopsites word je opgelicht.

Ik was een succesvolle influencer met 15.000 volgers. Ik kreeg echter door dat mijn foto’s werden gestolen. Zo fungeerde ik in een reclame van een Amerikaanse datingsite. Mét voornaam en achternaam.

Schimmig

Ik heb via een advocaat een brief gestuurd naar dat datingbureau en toen werd het er pas afgehaald. Maar als je via google zoekt blijf je mijn foto zien. Ik heb besloten met het influencen te stoppen.

Ik heb niks meer op 'openbaar' staan. Ik ben net begonnen aan mijn carrière in de zakenwereld en wil een professionele naam opbouwen. Ik wil nooit meer op een schimmige website belanden!"

Jij op VROUW.nl

Heb jij te maken gehad met oplichting of fraude en wil je daarover vertellen?

Klik dan hier!