Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Mama Cash
In het nieuws

#MyBodyIsMine...
'En van niemand anders'

Lauren Booster

M

Met de campagne #MyBodyIsMine vraagt Mama Cash wereldwijd alle vrouwen, meisjes, trans- en interseksuelen te laten zien dat zij de baas zijn over hun eigen lichaam. Bijvoorbeeld door het delen van een selfie met een My Body Is Mine-neptatoeage. We stelden campagneleider Emma Herman een aantal vragen.

Wat willen jullie bereiken met deze campagne?

"We willen de stilte doorbreken. Sociale media hebben het mogelijk gemaakt om wereldwijd een gesprek met elkaar te voeren over onze rechten en onze vrijheid. De Me Too-beweging was niet afdoende. Onze campagne gaat daarom nog een stapje verder. Die gaat over vrijheid in de breedste zin van het woord: vrijheid om jezelf te uiten, te genieten en je vrij voelen in je lichaam."

Eerder was er ook al een MyBodyIsMine-campagne. Waarom is ie nieuw leven in geblazen?

"Toen we deze campagne twee jaar geleden voerden, werden we overvallen door de hoeveelheid reacties die we kregen. Inmiddels hebben we ons herpakt en pakken we het beter aan, met een groter platform en internationale activisten. De campagne is vooral nu heel relevant door de inperkingen van het recht op abortus in de VS en de discussie omtrent de rechten van transgenders."

Waarom die (nep)tatoeage? 

"De campagne gaat over het lichaam. Vrijheid begint daar. Als je in je lichaam niet vrij bent of je niet vrij voelt, wat kun je dan? Om dat te benadrukken hebben we ervoor gekozen om de boodschap - ontworpen door Sella Molenaar - ook met je lijf uit te dragen. Dus je draagt de boodschap ook letterlijk uit.

Hoe is de selectie van Nederlandse influencers voor de campagne gegaan?

"We hebben gekeken naar wie in Nederland de boodschap belichamen. We hebben een aantal bekende mensen gevraagd, zoals Anna Nooshin (32), maar ook minder bekende mensen zoals Ambrien Moeniralam (16).

Zij heeft een Instagram-account met foto's waarop ze intimiderende opmerkingen naar vrouwen met stoepkrijt heeft opgeschreven. Mensen zoals zij helpen vrouwen om de moed te vinden zich uit te spreken en hen te laten voelen dat je lichaam echt alleen van jou is. En van niemand anders."