Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Mijn hoogbejaarde moeder werd geestelijk mishandeld door mijn broer
Foto: Sabine Joosten|Hollandse Hoogte
In het nieuws

‘Mijn hoogbejaarde moeder werd uitgebuit
en mishandeld door mijn broer’

journaliste

Daphne van Rossum

V

Vandaag is het de internationale dag tegen ouderenmishandeling. Eén op de 20 thuiswonende 65-plussers krijgt te maken met ouderenmishandeling, blijkt uit onderzoek in opdracht van het WODC (Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum). Marian* (61) kwam erachter dat haar volwassen, maar weer thuiswonende broer hun bejaarde moeder van inmiddels 93 financieel uitbuitte en geestelijk mishandelde: "Hij heeft misbruik gemaakt van haar moederlijke gevoelens voor hem."

“Mijn broer kon niet echt goed voor zichzelf zorgen. Hij dronk en woonde in een smerig huis zonder gas, licht en water. Zij vriendin was bij hem weggegaan en zijn kinderen groeiden niet bij hem op. Ze waren uit huis geplaatst, eentje zat in een pleeggezin.

Het liep nooit echt lekker in dat gezin. Met de kinderen had hij geen contact meer. Ik denk dat vooral mijn moeder met hem te doen had en hem daarom weer in huis heeft genomen. Hij was toen al in de vijftig, maar het zou tijdelijk zijn. Tot hij zijn leven weer een beetje op de rit zou hebben.”

26.000 euro losgepeuterd

“We hebben op een gegeven moment een baantje voor hem geregeld, maar dat is misgegaan. Hij had agressieproblemen en heeft daar staan schreeuwen. Toen is hij ontslagen. Daarna heeft hij 26.000 euro van mijn moeder losgepeuterd.

Hij zou een eigen zaak beginnen, maar kreeg die niet van de grond, hij kreeg niks gedaan. Alles bij elkaar heeft hij haar wel een ton gekost. Ze betaalde alles voor hem, tot en met zijn levensonderhoud en verzekeringen aan toe. En dan jatte hij ook nog van haar.”

Hulp

“Zelf kreeg mijn moeder huishoudelijke hulp, maar omdat haar zoon weer bij haar ging wonen, gingen de instanties ervan uit dat hij haar wel zou helpen. Ze kreeg dus geen hulp meer, maar mijn broer stak ook geen vinger uit. Mijn moeder kwam op allerlei fronten van de regen in de drup door hem in huis te nemen.”

Negatief

“Na vier jaar was ik er helemaal klaar mee. Ik zag dat ze eraan onderdoor ging. Ze kwam echt in een negatieve spiraal terecht. Mijn vader had alzheimer en was inmiddels overleden en toen ze me op een gegeven moment vertelde dat mijn broer haar agressief bejegende, ben ik me kapot geschrokken.

Ik heb meteen contact opgenomen met ‘Veilig Thuis’. Hij moest en zou eruit! Ook al was mijn moeder bang dat hij zichzelf iets aan ging doen. Ik zei: ‘Als ik nu niks doe, ben ik jullie straks allebei kwijt.’”

Deurwaarder

“Uiteindelijk hebben we hem eruit gekregen. Maar dat ging er hard aan toe. Er is een deurwaarder en een kort geding voor nodig geweest. Hij dacht steeds dat we zo ver niet zouden gaan, maar we moesten wel. Mijn moeder heeft er enorm van langs gekregen van hem. Dat werd onhoudbaar. Gelukkig stonden wij, mijn familie, helemaal achter haar.”

“Mijn broer is eerst opgevangen bij de dak- en thuislozen en woont inmiddels begeleid. Dat gaat prima. De situatie is veel beter voor iedereen. Niemand was er mee geholpen om hem thuis te houden.”

Tips

Tips van Marian als je oudermishandeling in je omgeving vermoedt:

- Let op de signalen.

- Luister naar je gevoel. Ga je gevoel achterna.

- Let op gedragsverandering bij de ouder.

- Wees niet bang, er zijn instanties die je kunnen helpen, je hoeft het niet alleen te doen.

- Wacht geen dag, maar ga naar een wijkteam met je verhaal of schakel ‘Veilig Thuis’ in; die hebben tegenwoordig ook een focus op ouderen. Voor advies en hulp kunnen mensen ook anoniem bellen met Veilig Thuis via 0800-2000.

* Marian wilde dit verhaal i.v.m. met privacy-gevoeligheid niet onder haar eigen naam vertellen. Haar echte naam is bekend bij de redactie.