Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Invalide-wc
Foto: Hollandse Hoogte
In het nieuws

Leven met een handicap...
'Ik ben heel teleurgesteld'

journaliste

Marjolein Hurkmans

E

Er valt nog veel winst te behalen voor gehandicapten. Je zou denken dat in de westerse wereld een Minister van Gehandicaptenzaken niet nodig is. Overal zijn toch al aanpassingen voor mindervaliden? Maar in de praktijk valt dat vies tegen, zo bleek uit reacties op onze oproep. Hieronder een kleine greep daaruit.

Tonny van Boxtel:
"Ik ga graag naar concerten, maar dat is bijna onmogelijk. Er zijn gemiddeld 100 kaartjes beschikbaar voor mensen in een rolstoel en dat is inclusief begeleiding. Eigenlijk kunnen er dus maar 50 mensen met een handicap een optreden bijwonen. Bij Ahoy zijn dat er zelfs maar 20. En dat op 45.000 gewone kaartjes! 

We mogen ook alleen telefonisch bestellen. Dan maak je dus weinig kans. Ik ben daar heel teleurgesteld over. Ik wil ook weleens naar een concert met een groep vrienden. Maar dan sta ik altijd op een speciale plek met een persoon, terwijl de rest elders feest aan het vieren is. Ik wil hier graag een vuist voor maken maar weet niet waar ik moet beginnen."

Shirin van Rooijen:
"Ik heb een gehandicapte zoon. Hij is rolstoel gebonden en daardoor lopen we tegen veel problemen aan. Zelfs in openbare gebouwen! Daar is het een ramp. Ik moet mijn zoon liggend verschonen, maar dat kan nergens; overal zijn drempels en de ruimtes zijn veel te klein."

Jacqueline Maschino:
"Ik heb een auditieve beperking, ben bijna doof. Ik loop heel regelmatig tegen problemen aan. Toegankelijkheid gaat namelijk niet alleen over drempels, liften en trappen. Ik kan sowieso niet naar een theatervoorstelling, maar ik loop ook vast aan een balie van een gemeentehuis waar het heel druk is en lawaaierig en ik de mensen niet kan verstaan.

Om te kunnen functioneren, heb ik een scala aan hulpmiddelen nodig. En dat het zo onzichtbaar is en voor velen ook nog onmerkbaar (want ik praat behoorlijk goed), maakt mij eigenlijk dubbel gehandicapt. Want mensen houden geen rekening met mijn beperking, omdat ze het niet kunnen zien."

Michelle Jonker:
"Als moeder van een ernstig meervoudig gehandicapt jongetje kan ik je precies vertellen waar we allemaal tegen aan 'lopen'; van ziekenhuizen tot speeltuinen, van verschoningsplekken tot het verkeer.

Je moet altijd overal rekening mee houden, omdat er zelfs op plekken waar je het mag verwachten geen rekening gehouden is met de toegankelijkheid. Rolstoeltoegankelijk kent kennelijk nogal veel gradaties; van 'Als je maar hard genoeg de drempel over duwt, dan kom je er wel' tot: 'O je kunt geen trappen op met een rolstoel...'"

Dit artikel staat vandaag op onze VROUW-pagina in 'De Telegraaf'.