Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Dieudonnée werd in haar billen geknepen door een oudere man en sloeg hem van zich weg.
Foto: M. Durham
In het nieuws

Dieudonnée werd in haar billen geknepen:
Ik sloeg hem 2 keer

Freelance journaliste

Robyn van Gorsel

E

Een leuke avond uit met vrienden kreeg vrijdagavond een vervelende wending voor Dieudonnée Comvalius (23). Ze werd vol in haar billen gegrepen door een oudere man, terwijl ze buiten stond te wachten op een vriend. Ze beet van zich af en sloeg hem twee keer in zijn gezicht. "Achteraf heb ik spijt dat ik geen aangifte heb gedaan."

Het was een leuke avond in Amsterdam, waar Dieudonnée ook woont. Ze kwam net uit de ene club en was onderweg naar de ander, toen ze onderweg stopte bij een nachtwinkel. Een vriend ging naar binnen, zij bleef buiten wachten. Op dat moment komt er een wat oudere man haar richting op gelopen. "Hij riep: 'Lekker kontje' en greep zo mijn bil vast."

Instinct

Dieudonnée slaat de man recht in zijn gezicht, maar daarmee maakt ze hem alleen maar aan het lachen. "Ik was zo ontzettend boos, hij lachte me gewoon uit! Ik heb hem vierkant uitgescholden en nog een keer geslagen. Daarna duwde ik hem weg."

Wanneer ze de man weg probeert te krijgen, schiet een omstander haar te hulp. Hij gaat eveneens te keer tegen de man, die er vervolgens vandoor gaat. "Hij zwalkte weg. Volgens mij kwam hij net van het politiebureau, want hij had een doorzichtige plastic tas bij zich met daarin zijn bezittingen. Het leek ook wel alsof hij high was."

Lachen

Naast de man reageerde er verder niemand op de intimidatie die Dieudonnée onderging. "Ik kreeg verder geen reactie van omstanders. Mensen keken wel, maar daar bleef het bij. Ik werd ook niet serieus genomen toen ik het later vertelde tegen anderen. Ze begonnen te lachen en vonden het eerder grappig. Dat is niet de juiste reactie."

Spijt van haar uitval heeft ze absoluut niet, ze is juist blij dat ze hem twee keer heeft geslagen. "Dat was zijn verdiende loon. Het zou gewoon niet mogen gebeuren. Als hij het bij mij deed, dan betekent dat hij dat ook bij genoeg andere vrouwen heeft gedaan. Ik ben op dat moment niet naar de politie gegaan, omdat ik zag dat hij high was. Daar heb ik achteraf wel spijt van."

Vechten of vluchten

Volgens VROUW- psycholoog Jeffrey Wijnberg hebben vrouwen in een dergelijke situatie twee opties: "Een bekende kreet in de psychologie is Vechten of vluchten. Wat ze deed - meppen - vind ik niet verkeerd. Andere reacties die vaak voorkomen zijn schelden of duidelijk kenbaar maken dat je niet gediend bent van een dergelijke ongewenste intimiteit."

Maar er zijn ook vrouwen die kiezen voor vluchten. Sommige vrouwen worden er bang van, die bevriezen bijvoorbeeld uit angst voor hun belager. Die willen liever zo snel mogelijk weg, op zoek naar enige vorm van veiligheid."

Klappen

Dat omstanders er niet direct tussen springen, is logisch te verklaren. Jeffrey: "Zij kunnen op dat moment niet inschatten wat de situatie is. 'Is het een stel dat ruzie heeft? Zijn ze aan het dollen?'

Daarnaast krijg je ook te maken met het 'omstanders-dilemma': mensen denken al snel dat er wel iemand anders naar voren springt en zijn dan zelf te angstig om het te doen. Mensen vermijden nou eenmaal graag situaties waarin we klappen zouden kunnen krijgen."