Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Hyaluronzuur fillers zorgen voor meer klachten.
Foto: EyeEm GmbH
In het nieuws

Marloes heeft spijt van haar fillers:
Ik durfde 3 jaar mijn huis niet uit

Freelance journaliste

Robyn van Gorsel

F

Fillers op basis van hyaluronzuur geven steeds vaker klachten. Dat blijkt uit een onderzoek van Frank Niessen, plastisch chirurg bij het VUmc en zijn eigen Mittsu Institute. Marloes* liet deze stof in haar kin spuiten en heeft nu al vijf jaar klachten.

Fillers met hyaluronzuur zijn niet permanent en lossen na enige tijd vanzelf op. Dat gaat vaak goed, maar toch nemen de problemen toe. Niessen: "Steeds meer mensen laten fillers bijspuiten voordat de vorige dosis is uitgewerkt.

Heftig

Als er te grote hoeveelheden in het lichaam aanwezig zijn, beschouwt het lichaam de stof als een implantaat. Dat roept een immuunrespons op. Die reactie kan erg heftig zijn."

Volgens een berekening van Niessen ervaart 0,4% van de gebruikers klachten. Dat lijkt weinig, maar op 100.000 mensen gaat dat over 400 personen. Een van hen is Marloes.

Klachten

Zij begon jaren geleden met fillers, waaronder de oplosbare variant in haar kin. Sinds vijf jaar heeft ze ernstige klachten die, zo vreest ze, nooit meer weggaan.

Twintig jaar geleden was Marloes op een soort girls night. Er werden demonstraties gehouden en items verloot. Op een gegeven moment zochten ze iemand voor een cosmetische chirurgie-demonstratie op het podium. "Tja, ik was wel zo stoer. Het was ook gratis, dus ik dacht: 'Waarom niet?'."

Negatief advies

Het was een heel onschuldig prikje, vindt Marloes: permanente Bio-alcamid fillers in beide mondhoeken. Inmiddels (sinds 2017) kent dat middel een negatief advies.

"Op dat moment wist ik niet wat ze in mijn mondhoeken spoten, dat ontdekte ik pas later. Al was er op dat moment nog niets aan de hand." Die klachten kwamen pas vijf jaar geleden.

Ongeluk

In die tussentijd had Marloes vaker fillers in haar kin laten zetten. Er was niets aan de hand, tot ze vlak daarna een ongeluk kreeg waarbij ze een tand verloor. "Na het vervangen van die tand door een implantaat, begon alle ellende."

Marloes denkt dat het mis ging door de operatie aan haar kaak en de ontsteking die daarna ontstond. "Mijn lichaam stootte door het nieuwe littekenweefsel, bacteriën en ontstekingen in mijn mond, de fillers af.

Bulten en bobbels

Dat moet een reactie hebben veroorzaakt met de hyaluronzuur. Nu leef ik al vijf jaar in onzekerheid over mijn gezicht en heb ik meerdere operaties ondergaan."

Die onzekerheid is veroorzaakt door alle uiterlijke bijwerkingen. Zo heeft Marloes last van verkleuringen van haar huid en lopen er bulten en bobbels vanaf haar lip richting kin.

Gezicht

"Het beheerst mijn leven. Ik durfde drie jaar mijn huis niet uit. Iedere morgen sta ik op met de vraag 'wat er nu weer is bijgekomen in mijn gezicht'. Het kan zo maar zijn dat ik ga slapen met een bult op mijn lip en wakker word met die bult op mijn kin."

Zelf ziet ze het nooit meer goed komen. "Ik ben bij het Erasmus geweest, waar ze de vloeistoffen er uit hebben geprobeerd te halen met een naald. Maar dat heeft het juist erger gemaakt.

Spijt

Niessen heeft me nu al vijf keer geopereerd en het is al stukken minder, maar de littekens in mijn gezicht nemen toe." Dus als ze de tijd kon terugdraaien, deed Marloes dat direct. Want ze heeft ontzettend veel spijt van de ingrepen.

"Ik dacht altijd: 'Doe mij nog maar een spuitje, het is veilig en mij overkomt zoiets niet'. Tot het natuurlijk wel gebeurt. Nu is het niet meer te stoppen. Ik haat fillers."

*De naam van Marloes is om privacyredenen gefingeerd.

Jij op VROUW.nl

Heb jij ook een (filler)verhaal en wil je dat vertellen?

Dan kan dat hier...