Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Het verhaal van de omgewisselde embryo's wakkert angst aan
Foto: Hollandse Hoogte | BSIP
In het nieuws

'Verhaal omgewisselde embryo's
wakkert angst aan'

journaliste

Daphne van Rossum

H

Het zal je maar gebeuren: je bent jaren bezig om zwanger te worden via IVF en dan blijkt bij de geboorte dat de embryo’s verwisseld zijn. Vervolgens moet je je tweeling afgeven, omdat 'ie niet van jou is. Het overkwam een stel in Amerika. Maar hoe groot is de kans op zoiets nu eigenlijk? We zochten het voor je uit. 

In Nederland worden jaarlijks ruim veertienduizend IVF-behandelingen gedaan: in 2017 was 1 op de 32 in Nederland geboren baby's een IVF-kind. Dat gaat opvallend vaak goed. Volgens Marjolein Grömminger, woordvoerder van Freya, is een situatie zoals die van de Amerikaanse ouders dan ook niet herkenbaar.

Angst

Grömminger: “Al wakkert dit verhaal wel angst aan bij mensen die met dit proces bezig zijn en zwanger willen worden via een kliniek. Je geeft je meest kostbare bezit uit handen. Dat het fout gaat is een extreem grote uitzondering, maar áls het gebeurt, is het een nachtmerrie voor alle betrokkenen.

Er zijn in dit verhaal alleen maar verliezers: zowel de ouders die deze kinderen hebben gedragen en ze hebben moeten afgeven, als de ouders van wie de embryo’s waren en die ze zelf hadden willen dragen.”

Zorgvuldig

“Om dit soort situaties te voorkomen wordt er in Nederland zeer zorgvuldig en met het ‘twee paar ogen-principe’ gewerkt. Dat betekent dat er op momenten van overdracht altijd twee personen zijn die de namen controleren. Alles wordt zeer zorgvuldig gedaan.

Natuurlijk blijft het mensenwerk, er kunnen fouten worden gemaakt. Maar als het fout gaat, zoals in dit geval, wordt het meteen wereldnieuws. Daaruit kun je gelukkig opmaken dat een situatie als deze niet gangbaar is."

Zorgvuldigheid

Ook woordvoerder Rianne van Zanten van vruchtbaarheidsklinieken Nij Geertgen en Nij Barrahûs reageert: "Wij werken met een kwaliteitsmanagementsysteem om de hoogst mogelijke zorgvuldigheid in acht te nemen rondom onze behandelingen.

Voor wat betreft embryo's geldt dat in alle stappen van het IVF-proces extra - menselijke én systeem - checks zijn ingebouwd. Onder andere door codering en het vier ogen principe controleren we bij iedere stap of de embryo matcht met de ouder(s). De processen worden vervolgens weer geaudit om te controleren of medewerkers de afgesproken werkwijzen ook naleven."

Grömminger: "Over het algemeen wordt er in Nederland zeer zorgvuldig gewerkt. Er is dan ook geen enkele reden om een behandeling stop te zetten mocht je daar nu mee bezig zijn.”

Jij op VROUW.nl

Wil je een verhaal met ons delen?

Stuur dan een berichtje