Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Marisa Papen zat vast in Vaticaanstad voor deze foto
Foto: Arnaud Juherian
In het nieuws

Achter de tralies om naaktfoto's:
Ik wil andere vrouwen inspireren

journaliste

Daphne van Rossum

Z

Ze had liever in de jaren zestig en zeventig geleefd, toen bloot gewoner was dan nu. Maar door middel van haar kunstfoto’s en haar ‘guerilla-naaktlopen’ hoopt model/activiste Marisa Papen (27) dat bloot weer terugkomt in beeld, dat we niet meer zo schrikken van een naakte borst of bil.

Met haar blote lichaam heeft ze heel wat over zich afgeroepen. Ze werd bespuwd door chassidische Joden in New York en heeft in Egypte, maar ook in Vaticaanstad achter de tralies gezeten. Toch is de Belgisch-Limburgse er alleen maar strijdvaardiger door geworden.

Vertrutting

"Sommigen dragen een boodschap uit met hun muziek, boeken of schilderijen. Ik doe dat met mijn lichaam. Ik gebruik mijn lichaam om kunst te maken. En dat wordt me soms best moeilijk gemaakt. Zo is mijn Instagram-account uit de lucht gehaald omdat mijn tepels te zien zijn.

Ik hoop andere vrouwen te inspireren: je mag jezelf laten zien, zonder jezelf met anderen te vergelijken. Ik doe dat ook nooit. Ik ben tevreden met mijn eigen lijf. Precies zoals het is: puur natuur.”

De weerstand tegen naakt komt volgens Marisa uit religieuze hoek: “De Islam is sterk in opkomst in het Westen en dat brengt bepaalde normen met zich mee. Ik heb er geen oordeel over dat bepaalde vrouwen zich willen verhullen, maar ik vind niet dat ík mijn lijf daarom niet zou mogen laten zien. Prima dat jij een burka wil dragen, maar zeg dan niet hoe ik moet leven.”

Tekst loopt door onder de foto

Arnaud Juherian

Hechtenis

Daarom gaat ze de barricade op: “Ik heb naakt voor een piramide geposeerd en ook in zwarte opgetrokken boerka met een naakte schaamstreek voor een moskee in Istanbul. Momenten dat mijn ouders hun hart vasthielden overigens en het kwam mij ook duur te staan. De overheid stelde het niet op prijs.

In Egypte en Vaticaanstad werd ik in hechtenis genomen en in Turkije sta ik op de zwarte lijst. Ik mag die landen niet meer binnen, maar het was voor mij belangrijk om te doen om te verwijzen naar vrouwenonderdrukking in die landen. Ik ga door en ben bereid om te sterven voor deze belangrijke zaak.”

Tekst loopt door onder de foto

Marisa Papen (midden) op de cover van Playboy deze maand. Playboy|Arnaud Juherian

Instrument

Dat mannen ‘verkeerde’ ideeën krijgen bij haar naakte lichaam is niet haar probleem, zegt ze fel. “Ik gebruik mijn lichaam als instrument om mijn boodschap uit te dragen. Als mensen er iets anders in zien, prima. Maar het is zeker niet mijn intentie.”

Deze maand siert Marisa de cover van de Amerikaanse Playboy: “Ik ben er heel trots op. Het is niet in een sexy pose, maar in een krachtige pose. De shoot was onder water en daar houd ik erg van. Ik associeer naaktheid met natuurlijkheid en daarom vind ik dit een hele positieve boodschap uitdragen.”

Jij op VROUW.nl

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje