Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Geen fluit aan die Franse camping met perfecte stelletjes
Foto: Caiaimage
In het nieuws

‘Echt geen fluit aan, die Franse camping
met al die perfecte stelletjes’

journaliste

Daphne van Rossum

H

Het hele jaar houd je je prima staande, maar dan is het zomervakantie en ben je ineens toch weer die alleenstaande moeder. Echt geen fluit aan, die Franse camping met al die perfecte stelletjes!

Ik ben inmiddels alweer heel wat jaartjes gescheiden en elke vakantie is het weer een uitdaging. Ga ik mee met een vriendin en haar man, dan voel ik me zo ‘alleenstaand’; hetzelfde gevoel heb ik als ik alleen op de Franse camping tussen de stellen sta.

Het is niet alleen dat ik dat voel, ik hoorde in de loop der jaren van meerdere ‘alleengaanden’ dat ze met argusogen bekeken worden als ze hun kampement opslaan.

Achterdocht

Vooral alleenstaande mannen vertelden mij dat ze niet altijd even hartelijk begroet worden en zelfs met  achterdocht bejegend worden. Een vader vertelde mij zelfs dat medekampeerders hem belaagden toen hij zijn zoontje in de bosjes liet plassen, omdat ze dachten dat hij bezig was met misbruik.

Alleenstaande vrouwen hebben de ervaring dat andere vrouwen bang zijn dat ze uit zijn op hun man. Alsof je daarop zit te wachten. De buurman van twee tenten verder. Je bent net van je eigen vent af.

Gedeelde smart

Het beste werkt het voor mij tot nu toe om met een andere alleenstaande moeder te gaan of zelfs op een alleenstaande oudervakantie: onder de noemer ‘gedeelde smart is halve smart’.

Ik weet nog dat ik heel erg opzag tegen mijn eerste vakantie als alleenstaande moeder. Ik had de neiging om het over te slaan, maar omdat het er toch een keer van moest komen, toog ik met lood in mijn schoenen naar een Grieks eiland.

Zielsverliefd

En ja hoor: stelletje, stelletje, stelletje. In mijn ogen zielsverliefd. En ik als ENIGE alleenstaande moeder bij het zwembad. Er zat voor mijn gevoel nog net geen etiket op mijn hoofd. ‘Die doet iets niet goed’ hoorde ik ze bijna denken. Je zag mensen kijken. Maar misschien heb ik het me maar ingebeeld.

Na een paar dagen mokken bij het zwembad heb ik mezelf aan mijn haren een huurauto in gesleurd. En ben ik leuke uitstapjes gaan maken met de kids. En toen ging de zon eigenlijk wel weer schijnen. En raakte ik bevriend met Roelie uit Hoogeveen.

Grieks wijntje

Zij was ook gescheiden en weer gelukkig met haar nieuwe vriend. Dat zijn dan de verhalen die je eigenlijk wilt horen, onder het genot van een Grieks wijntje, tijdens de lange zwoele avonden op een weelderig begroeid balkon.

Ik leerde er bijkans nog een lesje: oordeel nooit te snel! Niets is wat het lijkt. Niet iedereen is gelukkig getrouwd. Misschien is het hun tweede man of derde man of zijn ze wel jaloers op jou... Zo lekker vrij!

Het aanbod van die lieve Roelie om even lekker alleen de stad in te gaan – ‘Ik pas wel op je kinderen’ – klonk mij als muziek in de oren. Die paar uurtjes hebben me zo goed gedaan! Even wat leuke modewinkeltjes induiken, in m’n eentje op een pittoresk terrasje aan zee...

Medemenselijkheid

Het zijn juist die kleine momenten van medemenselijkheid die je hart weer een beetje lichter maken. Je een zetje in de goede richting geven. Toch deed ik het de jaren daarna anders. Ben ik op single-skireis geweest en op single-kampeervakantie.

Dan ben je toch wat meer onder gelijkgestemden en de kinderen kunnen fijn met elkaar spelen. Wordt er minder met argwaan naar je geloerd. Al dan niet ingebeeld. Mijn leukste vakantie was echter met een mede-collega en single moeder/vriendin. Helaas heeft ze dit jaar geen vakantieplannen.

Citytrip

Zo tob ik elk jaar opnieuw... Wat zal ik nu weer eens gaan doen? Deze zomer maak ik een korte citytrip met mijn dochter, denk ik. Lekker anoniem in een grote stad. Niemand die op of om kijkt naar wie je bent en met wie je bent. Heerlijk!

Heb jij misschien een goede vakantietip voor mijn gezin? Waar het leuk is als vrouw alleen, met opgroeiende kinderen? En wil je mij die plekken verklappen? 

En, wat vind jij? Laat je horen!