Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Man gebruikt lachgas
Foto: Hollandse Hoogte/Sabine Joosten
In het nieuws

De zoons van Karin* gebruiken lachgas:
Ze zijn dan brak, moe en heel vlak

Merel Schut

K

Karin* (47) heeft twee zoons van 20 en 17 jaar. Vorig jaar ontdekte ze dat de jongens regelmatig lachgas gebruiken. Ze voelt zich machteloos.

Nadat haar oudste zoon een keer haar auto gebruikte, zag ze er de volgende dag ballonnen in liggen. ''Het was een rond plastic doosje. Ik dacht dat ze een feestje gehad hadden. Maar het bleek dus net even iets anders te liggen.''

Lachgas

Later zag ze namelijk regelmatig witte spetters in de auto als haar zoon haar voertuig geleend had. ''Die vloeistof blijkt vrij te komen bij het gebruik van lachgas, dat heeft iets te maken met het gas en de kalk. Toen ik dat ging Googelen was het 1+1=2. Mijn jongste zoon doet graag alles wat zijn broer doet, dus ook hij liet sporen achter.''

Toen Karin met haar man naar een bedrijfsuitje was, kreeg ze een appje van de buurman. ''De hele tuin lag vol met ballonnen en patronen, maar toen we thuiskwamen hadden ze snel alles opgeruimd. Toen het de volgende dag licht was, vond ik echter nog een leeg doosje patronen. Ik zei: 'Jongens, dit is niet de bedoeling'. Maar ze wuifden het weg.'

Wijntje

Ze doen er vrij laconiek over. Ik ben op zoek gegaan naar verhalen op internet over lachgasgebruik om ze op de gevaren te wijzen, om ze te zeggen dat dit niet de bedoeling is.

Maar dan komen ze met artikelen die het tegendeel bewijzen, dat het allemaal niet zo erg is. 'Jij drinkt ook een wijntje', zeggen dan. Er zou bijna iets in hun nabije omgeving moeten gebeuren tot ze de gevaren inzien. Nu zijn nieuwsartikelen toch vaak een ver-van-het-bed-show.''

Woede-aanval

Karin vertelt dat haar zoons ook andere drugs gebruiken: ze blowen veel, slikken weleens een pilletje... ''Mijn jongste zoon is anderhalf jaar uit huis geplaatst vanwege gedragsproblemen, waarvoor hij ook medicijnen slikt. 

Inmiddels is hij weer thuis maar in april kreeg hij weer zo'n heftige woede-aanval dat de politie eraan te pas moest komen. Hij is mij toen aangevlogen. Deskundigen vertelden dat lachgas en andere drugs ook tegen zijn medicatie in werken. Niet best voor zijn bovenkamertje dus.''

Depressie

Haar oudste zoon heeft sinds twee maanden een baan, tot die tijd zat hij lang thuis met een depressie. ''Hij gebruikte toen echt veel. Als hij een avond was uit geweest lagen de patronen de volgende dag open en bloot in de prullenbak. Als ik hem dan aansprak reageerde hij 'dat het niet van hem was'. 

Ze voelt zich vaak machteloos. "Als ze een avond flink hebben door gezakt zijn ze allebei de volgende dag lamlendig. Ik weet dat ze ook hoofdpijn krijgen van dat lachgas. Ze zijn dan brak, moe en heel vlak."

Overheid

Haar man deelt dezelfde aanpak als Karin: "We proberen in gesprek te blijven zodat de communicatie openblijft. We willen ze niet tegen ons in het harnas jagen."

Ze hoopt dat de overheid ook iets doet aan de openbare verkoop van lachgas. "Op Koningsdag stonden overal kraampjes met lachgas. Kinderen krijgen dan - omdat je het overal kunt kopen - het signaal dat het allemaal wel meevalt.

Jong

Overal kun je patronen kopen en bij elke Blokker ligt een slagroomspuit. Mijn zoons halen het altijd bij de avondwinkel. Terwijl een avondwinkel heus wel weet wat jongeren die om 00.00 patronen kopen, ermee gaan doen. Dat signaal wordt te vaak genegeerd.

Ik ben zelf ook jong geweest, heb ook weleens geblowd en een pilletje geslikt. Misschien had ik toen ook wel lachgas gebruikt als het zo populair was geweest. Maar veel kinderen zien de gevaren niet."

*Karin is een gefingeerde naam. Haar echte naam is bekend bij de redactie.