Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Anja met haar jongste dochter Dascha
Foto: Eigen beeld
In het nieuws

Anja, moeder van overleden Dascha (16):
We hebben haar spullen meeverhuisd

Merel Schut

O

Over twee weken zou Dascha Graafsma 20 jaar zijn geworden maar Dascha uit Hollandsche Rading overleed op 28 november 2015 op het spoor in Hilversum. Ze werd 16 jaar. Dinsdag werd bekend dat er toch nieuw onderzoek komt naar de doodsoorzaak. Moeder Anja: "Ik heb lang gedacht dat ze weer zou thuiskomen."

Het nieuwe onderzoek bestaat uit een 'forensische second opinion' door het Openbaar Ministerie (OM). Want uit een particulier onderzoek van Team Dascha Onderzoek (TDO) zijn verdere vragen opgekomen. Het strafrechtelijk onderzoek wordt hiermee overigens niet heropend.

Yes

Dinsdag zijn René en Anja naar het politiebureau geweest met hun onderzoeksleider. Daar kregen zij te horen dat er nader forensisch onderzoek wordt gedaan. "Hoe gek het ook klinkt, dat was een 'yes-moment' voor ons.

Het is niet alsof we nu het verlossende woord verwachten te horen over Dascha’s dood maar we voelen ons wel serieus genomen. René en onze onderzoeksleider Joey Roelofs hebben daar hard voor gewerkt. Joey heeft echt hart voor Dascha, ook al heeft hij haar niet gekend."

Zelfmoord

Het OM heeft dinsdag ook excuses gemaakt voor de stelligheid waarmee over zelfdoding gecommuniceerd is. "Op zaterdag 28 november kwamen agenten binnen en zeiden: 'We moeten jullie iets vreselijks vertellen, uw dochter heeft zelfmoord gepleegd'. Dat is niet te bedenken." De familie heeft altijd getwijfeld aan de doodsoorzaak.

Inmiddels is het 44 maanden geleden dat Dascha omkwam op het spoor. Anja spreekt liefdevol over haar dochter en haar andere drie kinderen. "Het is lastig om er veel over te praten binnen het gezin als we bij elkaar zijn.

Gemis

Tijdens een verjaardag of etentje wil je elkaar niet verdrietig maken. Dan hoef je het eigenlijk ook niet te bespreken en ook niet uit leggen; je voelt dat iedereen Dascha op dat moment mist.

We gaan door maar het gemis wordt erger. We zijn een sterk gezin en moeten ons er doorheen slaan, maar het gemis zal nooit veranderen. Haar overlijden een plekje geven kunnen we niet. Dat werkt niet zo als je een dergelijk verlies hebt ervaren."

Kleine zusje

Over haar drie andere kinderen vertelt ze: "We hebben hele sterke kinderen. Zij gaan door met hun studie en baan, ze doen het goed. Het doet ze natuurlijk wel wat dat de zaak weer veel in het nieuws is. Het gaat toch over hun kleine zusje. Het normale functioneren gaat door maar van binnen gebeurt er natuurlijk een hoop met ons."

Op de bewuste plek bij het spoor is door de familie een grote gedenkplek ingericht. "Daar ga ik ongeveer één keer per maand heen, op de 28e van de maand, haar sterfdag. 

Verjaardag

Dan sta ik daar een beetje naar haar foto te kijken en denk: 'Dat is míjn dochter'." Er komen veel mensen langs de plek. "Er staat een lantaarntje en dat vlammetje gaat natuurlijk weleens uit. Soms zien we dat het weer brandt, dan heeft iemand het kennelijk weer aangestoken." 

Tekst loopt door onder de foto

Eigen beeld

Op 17 augustus is Dascha’s verjaardag en zou ze 20 jaar geworden zijn. 'Afgelopen jaren hebben we die dag met meerdere mensen doorgebracht maar dit jaar gaan we met het gezin even weg. Dat zou Dascha ook geweldig gevonden hebben want ze hield van die dingen in het leven: uit eten, lekker op stap gaan."

Verhuisd

Soms vraagt Anja zich af hoe haar jongste dochter er nu uitgezien zou hebben. "Je kunt van die verouderingstekeningen laten maken zoals de politie ook weleens doet. Ik zit er weleens aan te denken om dat ook te laten doen. Maar ik twijfel: want eigenlijk wil ik Dascha herinneren zoals Dascha écht was.''

Na het overlijden van Dascha is het gezin twee keer verhuisd. Toch is er nog steeds een speciaal kamertje in hun huis: de 'Das-An kamer' noemt. "Daar staan haar spulletjes en meubels, haar bureau en spiegel.

En dingetjes die ze ooit aan mij gegeven heeft. Zelfs haar fiets hebben we weer voor de deur gezet. Haar spullen doen we gewoon niet weg. Door onze verhuizing was de setting van haar kamer al weg. Ik vond dat wel moeilijk omdat ik lang heb gedacht dat ze wel weer thuis zou komen."

De familie heeft een website over Dascha gemaakt met verhalen over haar leven. Vader René: "Wij leven verder om Dascha’s leven te delen."