Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

vrouw ligt alleen in bed
Foto: Hollandse Hoogte
Jeffrey Wijnberg

Het geheim van een goede nachtrust:
Veel vrijen, apart slapen

psycholoog

Jeffrey Wijnberg

M

Meer nog dan verstandig eten en veel bewegen, is lekker slapen cruciaal voor een goede gezondheid. Toch zien veel mensen het op-bed-liggen als verloren tijd; en gooien hun bioritme met enige regelmaat in de war. Slaapvoorlichting is zelden te horen; en veel deskundige voorschriften zijn ook nog eens misleidend.

Zo wordt vaak beweerd dat de slaapkamer alleen slaapkamer mag zijn, wat zoveel betekent als dat het boek, of de televisie daar niet welkom is. Onzin. Want sommige mensen vallen juist in slaap bij het lezen of het kijken naar een scherm en hebben hier een heus ritueel van gemaakt.

Bedpartner verbannen

Wat wel moet verdwijnen uit de slaapkamer is de bedpartner. Hoe knus het ook kan zijn, eenmaal in slaap gevallen zal de ander met zijn slaapritme jouw eigen slaaptoestand verstoren met als gevolg dat jij nog vermoeider wakker wordt dan je was toen je ging slapen.

Natuurlijk is vrijen een prima idee. Vooral veel doen. Alleen is samen blijven liggen een slecht idee. En het is ook een mythe dat apart slapen ondermijnend zou zijn voor een goede relatie. Het omgekeerde is eerder waar. Want wie goed uitgerust de ander kan begroeten, begint zijn dag op goede voet.

Middagdutje

Een andere slaapmythe is dat een middagdutje ten koste gaat van de normale nachtrust. Het is niet voor niets dat in veel landen het fenomeen siësta een vast ritueel is. In de middag een uiltje knappen, daar knapt iedereen van op.

Verreweg de belangrijkste slaapmythe is de overtuiging dat de slaap met allerlei middelen te bevorderen zou zijn. Op dit punt geldt eerder het omgekeerde: alles wat de mens onderneemt om de slaap te bevorderen, heeft een averechts effect.

Het zandmannetje

En dat komt simpelweg omdat de slaap iets is wat de mens overvalt. Zodra ook maar de gedachte in de mens opkomt om de slaap een handje te helpen ('Ontspan je nu maar' of 'Denk alleen aan leuke dingen'), dan wordt het brein geactiveerd om alert te zijn.

In dit verband is het belangrijk om te beseffen dat het helemaal niet erg is om voor onbepaalde tijd slecht te slapen. Op een dag zult u toch weer wakker worden met het besef dat het zandmannetje u goed gezind is geweest.

En, wat vind jij? Laat je horen!