Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Vriendinnen rond de tafel met kerst
Foto: Hollandse Hoogte
Jeffrey Wijnberg

Geen koetjes en kalfjes meer...
Zo ontmoet je elkaar écht met Kerstmis

psycholoog

Jeffrey Wijnberg

K

Kletsen, kwebbelen of klessebessen: de meeste gesprekken gaan nergens over en raken even vlot in de vergetelheid als dat zij gevoerd worden. En dat is geen punt. Ik bedoel, gezellig teuten om de tijd door te komen, is gewoon wat mensen doen. Zeker tijdens de feestdagen. Toch  is er soms behoefte aan verdieping in het contact. En dat is gelukkig zo geregeld. 

Want niets is zo effectief als een persoonlijke vraag; en dan liefst een vraag die nadrukkelijk ook als persoonlijk wordt aangekondigd: 'Zeg Jantien, ik heb een persoonlijke vraag aan jou; zou jij mij kunnen vertellen wat  voor veranderingen jij doormaakt, nu je weet dat je zwanger bent?' 

Een verdiepingsslag

Per direct zal het gesprek een verdiepingsslag maken, waardoor in kort bestek het contact ook als intiemer en bevredigender wordt ervaren. Opvallend in dit verband is dat het stellen van persoonlijke vragen nog betrekkelijk weinig wordt gebezigd; en al helemaal niet met de hier bovengenoemde aankondiging. 

Nu kan het heel goed zijn dat veel mensen helemaal geen belangstelling koesteren voor hun luisteraars; en genoeg hebben aan een oppervlakkige uitwisseling van informatie. Maar de kans is veel groter dat de mens de nodige drempelvrees ervaart als het gaat om het stellen van een persoonlijke vraag, al was het alleen maar om te voorkomen als bemoeial weggezet te worden. 

Persoonlijke vraag

Nu ben ik in mijn rol als psycholoog natuurlijk gewend om persoonlijke vragen te stellen. Daarvoor word ik betaald. En mijn klanten verwachten niet anders. Toch merk ik dat ook in de dagelijkse omgang met kennissen, familieleden en collega’s het stellen van een persoonlijke vraag eerder als compliment wordt ervaren dan als een ongevraagde schending van de privacy. 

En goed beschouwd is dit ook logisch. Immers, wie zich uitgesproken richt op de belevingswereld van de ander, laat ook blijken dat die ander aandacht en erkenning verdient. En als er iets is wat mensen op prijs stellen, dan is het wel aandacht en erkenning. 

Grappig vind ik hoe sterk ook kinderen reageren op een nadrukkelijke, persoonlijke vraag. Zij zullen doorgaans glunderen van plezier en heel serieus nadenken voordat zij hun antwoord prijsgeven. Overigens, ook wildvreemden reageren openhartig als zij plompverloren een persoonlijke vraag krijgen voorgeschoteld. In deze feestelijke tijden wellicht een simpele manier om elkaar echt te ontmoeten.