Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Jeffrey Wijnberg

Hét recept voor een behoorlijk saai 2017
(en waarom daar niks mis mee is)

psycholoog

Jeffrey Wijnberg

H

Het kan de beste overkomen. Niemand is onkwetsbaar voor een depressie. Dat is alleen al op te maken uit de berichten over de miljoenen mensen die antidepressiva slikken. Velen zullen weten dat het niet gaat om een 'geestelijk griepje'. Het hebben en herstellen van een depressie is een zware en langdurige aangelegenheid.

Daarom is het veel slimmer om een depressieve reactie van het brein geen enkele kans te geven. Voorkomen is beter dan genezen. Goed nieuws: er zijn preventieve maatregelen te over. Cruciaal is het instellen en vasthouden van een strak bioritme: altijd vroeg op, op tijd naar bed, op vaste tijden eten, drinken en uitrusten. Doorzakken, nachtbraken en uitslapen zijn geen optie, ook niet bij wijze van uitzondering.

Hiermee verwant is het ontwikkelen van en vasthouden aan terugkerende rituelen, zoals opstaan-douchen-aankleden-ontbijten-fietsen-werken-pauze en om precies 12.25 uur een korte wandeling. Als voorbeeld, natuurlijk.

Op sociaal gebied is er ook nogal wat preventie te plegen. Vervelende, onaangename en energiezuigende mensen dienen gewoon vermeden te worden. Want elke uitgedeelde krenking is er één teveel. In het verlengde hiervan is het belangrijk om conflictmijdend te zijn. Ruzies zijn stressvol en ontregelend; en blijven aan het gemoed knagen, zeker wanneer er niets wordt opgelost.

Na 1,5 uur huiswaarts

Sociale contacten dienen consequent kort gehouden te worden. Bezoek kan gezellig zijn, maar ook dan worden de gasten vriendelijk verzocht om, na anderhalf uur, weer huiswaarts te gaan. Preventief is ook verlangzaming: niemand zal je meer kunnen opjagen, gewoon omdat je vasthoudt aan jouw eigen tempo.

Tegelijkertijd is het verboden om te multitasken. Altijd maar één ding tegelijkertijd en met de hoogste graad van concentratie. Alle vormen van overprikkeling zijn ook verbannen: geen blootstelling aan harde geluiden of felle verlichting, waarbij drukke openbare gelegenheden en verplichte vakanties worden overgeslagen.

Dit preventieve recept staat garant voor een behoorlijk saai 2017. Maar saai is goed, voor eenieder die een depressieve nachtmerrie wil voorkomen.


Gerelateerde onderwerpen

En, wat vind jij? Laat je horen!