Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Moeder luistert naar dochter
Foto: Hollandse Hoogte
Jeffrey Wijnberg

Luisteren; er zijn er maar weinig
die er talent voor hebben

psycholoog

Jeffrey Wijnberg

O

Of het nu gaat om politici, kinderen, ouders, of partners, de eeuwig terugkerende klacht van mensen is dat er niet geluisterd wordt. Maar wat al die klagers vergeten, is dat er nogal wat talent voor nodig is om goed te luisteren. En afgezien van het talent, is luisteren ook geen schoolvak, waardoor potentiële luistervaardigheid niet wordt ontwikkeld. 

Heel af en toe, misschien wel op een moment dat niemand het verwacht, duikt er een luistertalent op. 

Dat zijn zelden mensen die in de prijzen vallen, maar eerder types die het juist anderen gunnen om in de schijnwerpers te staan. Iemand met luistertalent heeft doorgaans ook een overweldigende fascinatie voor wat andere mensen beweegt. Hij heeft zoveel verwondering en interesse dat hij er altijd vanuit gaat dat er wat te leren valt als hij zich verdiept in de ander. 

niet in zijn wiek geschoten

Aan het luistertalent valt dan ook op dat hij een vrachtwagen vol vragen heeft, zoveel vragen dat hij nooit op een punt komt dat hij is uitgevraagd. Voor hem roept elk antwoord automatisch weer een volgende vraag op, zoals een kind dat nooit stopt met zijn waarom-vraag. 

Opvallend aan het luistertalent is ook dat hij er niets om geeft dat er niet naar hem wordt geluisterd. Hij is niet in zijn wiek geschoten, niet beledigd, voelt zich niet tekort gedaan of miskend als aan zijn belevingswereld voorbij wordt gegaan. Het luistertalent weet gewoon uit talloze ervaringen dat andere mensen zichzelf nu eenmaal als het centrum van de wereld zien, een gegeven dat hij niemand kwalijk neemt.  

empathisch vermogen

En zeg nou zelf: dat is een eigenschap die maar zelden voorkomt. Bijzonder aan het luistertalent is ook dat hij echt de moeite neemt om zich volledig te verplaatsen in wat de ander vertelt. 

Tegenwoordig wordt die vaardigheid ook wel aangeduid met empathisch vermogen en dit kan alleen tot volle wasdom komen wanneer iemand zijn verbeeldingskracht inzet om, als het ware, ook echt in de schoenen van de ander te staan. Die moeite moet je maar willen nemen. Voor de meeste, gewone mensen is dat net een brug te ver. 

Speciale luistertalenten kunnen ook onbedaarlijk lachen, vooral op het moment dat zij een intens moment van verbondenheid ervaren.  Alleen een enkeling is dat gegeven.