Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Man en vrouw trouwen
Foto: Hollandse Hoogte
Jeffrey Wijnberg

'Een man zonder (sterke) vrouw
is altijd een ongeleid projectiel'

psycholoog

Jeffrey Wijnberg

W

Wil je als man richting in je leven, neem dan een vrouw. Wil je als vrouw bepalend zijn, neem dan een man. Nu is het voordeel van de vrouw dat zij altijd wel iets ziet wat niet klopt. En het voordeel van de man is nu juist dat er zoveel aan hem mankeert. Dat wat tegenwoordig een liefdesrelatie heet, is haar levensproject.

Niet voor niets heb ik het over een levensproject. Want om die man, met al zijn onvolkomenheden, zo te vormen dat het de vrouwelijke kwaliteitseisen kan doorstaan, heb je wel een leven nodig. 

Ambities aanwakkeren

Zo zal die man aanvankelijk wel redelijk verdienen, maar niet echt genoeg om een heel gezin van te onderhouden. Laat staan dat er maandelijks wat spaargeld opzij gelegd kan worden. Daarom zal de vrouw bij hem de ambities moeten aanwakkeren. 

De meeste vrouwen doen dit op simpele wijze, namelijk door weinig enthousiasme te tonen als hij, voor zijn gevoel, een mijlpaal heeft bereikt. Door haar onderkoelde reacties zal hij, buiten de deur, alleen nog maar fanatieker tekeer gaan. 

Na de verliefdheidsfase, verliest de man ook aandacht, waardoor de vrouw ook het nodige moet bijschaven aan zijn sociale vaardigheden thuis. Door te klagen dat hij niet goed luistert, dat hij zijn afspraken vergeet en dat hij zelfs de kleinste attenties voor haar niet in acht neemt, zal hij op den duur toch wat beter opletten, al was het alleen maar om een eind te maken aan het eeuwige gezeur. 

Als gevaarlijk aangemerkt

Zo bekeken is er dus helemaal niets mis mee dat een vrouw zanikt. Want alleen door het voortdurend uiten van haar onvrede, zal hij bereid zijn zijn lakse houding bij te stellen. Verrassend voor de man is dat hij ook van alles verkeerd doet, waarvan hij niet eens het besef had dat het verkeerd zou kunnen zijn. 

Zo zal hij mettertijd leren welke andere vrouwen als gevaarlijk aangemerkt kunnen worden. Daar heeft hij zelf geen kijk op. Zogenaamde onschuldige vriendschappen tussen hem en andere vrouwen zullen door zijn eigen vrouw worden geneutraliseerd om te voorkomen dat hij per ongeluk vreemdgaat.

De natuur heeft het goed geregeld, zeker als het gaat om liefdesrelaties. Hij toont beschaving door haar.  Een man zonder (sterke) vrouw is altijd een ongeleid projectiel.