Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Iemand bij psycholoog
Foto: Hollandse Hoogte
Jeffrey Wijnberg

'De gedachte dat een ander het beter weet,
is voor veel mensen onverdraaglijk'

psycholoog

Jeffrey Wijnberg

G

Goed voorbeeld doet volgen, zo luidt het spreekwoord. En de meeste mensen zullen zeggen dat daar een kern van waarheid in zit. Maar wie naar de dagelijkse praktijk kijkt, zal eerder het omgekeerde waarnemen: goede voorbeelden worden genegeerd omdat mensen meer waarde hechten aan hun eigen ideeën. 

Zo zijn er in de wereld al heel wat excellente oplossingen bedacht voor betaalbare zorg, een gestroomlijnde verkeerscirculatie of drugshandel zonder criminaliteit. 

Niet eens zo slecht

Maar in plaats van het goede voorbeeld te volgen, volharden bestuurders, regeringen en beleidsmakers in hun eigen plannen, ook al is de uitkomst van bedenkelijke kwaliteit.

Ook als het gaat om individuele kwesties, zal de mens eerder zijn eigenwijze weg volgen dan dat hij zich iets aantrekt van het deugdelijke advies van anderen. Zo kunnen ouders wel het goede voorbeeld geven door niet te roken, op tijd naar bed te gaan of gezond en vers eten te bereiden, kinderen willen toch per se zelf het wiel uitvinden, om vervolgens, na veel omtrekkende bewegingen misschien eens toe te geven dat het ouderlijke voorbeeld - toentertijd - nog zo slecht niet was. 

Arrogantie

In alle gevallen, of het nu gaat om het collectief of het individu, zal sprake zijn van arrogantie: mensen vinden zichzelf zo fantastisch dat zij de prestaties van anderen op voorhand afwijzen. Want het volgen van andermans ideeën wordt als zwaktebod gezien, al was het alleen maar omdat volgzaamheid geassocieerd wordt met het karakter van een slapjanus. 

Parels voor de zwijnen

Zo bekeken, is het beroep van adviseur daarom aan te merken als een wassen neus. De goedbetaalde raadgever kan nog zoveel kennis van zaken hebben, nog zoveel ervaring en nog zoveel werk hebben verricht om goed beslagen ten ijs te komen, zijn klanten zullen doorgaans het advies naast zich neerleggen omdat zij het een onverdraaglijk idee vinden dat iemand anders het beter zou weten. 

Een goede psycholoog is daarom ook heel erg terughoudend in het geven van oplossingen. Niet omdat het hem aan antwoorden ontbreekt, maar omdat hij geen zin heeft om parels voor de zwijnen te gooien.

Zelf praktiseer ik het geven van tegenbeelden. Door foute oplossingen geweldig aan te prijzen, kiezen mijn patiënten dikwijls voor het gezonde verstand. Zo ben ik dan de therapeutische gek die rechtgezet moet worden.