Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Tetra Images
Jeffrey Wijnberg

Bewijzen dat je een man bent,
is niet eenvoudig

psycholoog

Jeffrey Wijnberg

E

Een vrouw ben je. Dat je een man bent, moet je bewijzen. En dat weet de man al op heel jonge leeftijd, zonder dat hij zich daar echt van bewust is. Daarom vecht hij om te winnen en wil hij indruk maken, zodat de meisjes weten dat hij voor de duvel niet bang is.

Natuurlijk heeft elke man ook een gevoelige kant, vergelijkbaar met wat vrouwen van nature hebben. Maar ook op dat punt zal hij zich niet laten kennen; de man zal zich eerder terugtrekken dan dat hij zijn verslagenheid toegeeft. Nu beweren vrouwen dat zij het aantrekkelijk vinden wanneer een man ook zijn kwetsbare kant laat zien.

Maar de man heeft alle reden om dergelijke vrouwenpraat te wantrouwen. Want menig man hoeft maar diep te zuchten als hij een griepje onder de leden heeft of de vrouw zal hem een aansteller vinden.

Goedkeuring

Aangezien jongetjes nog altijd het meest onder invloed staan van hun moeder, is de volwassen man gewend om door de vrouw te worden gecorrigeerd. Zijn schoenen zijn niet gepoetst of zijn hemd hangt onaantrekkelijk uit zijn broek; voor de zoveelste keer moet hij ondervinden dat zijn prestaties te wensen overlaten. Het mag daarom ook geen wonder heten dat hij dan nog meer ambitie aan de dag moet leggen om iets van goedkeuring van de vrouw in de wacht te kunnen slepen.

Nu wordt vaak beweerd dat mannen van nature ambitieuzer zijn dan vrouwen. Maar dat is een fabeltje. Het is juist de vrouw die zo ambitieus is en tegelijkertijd op subtiele wijze haar ambities in de hersenpan van de man weet te planten.

De vrouw bedenkt weer het zoveelste plan, iets waar hij zelf nooit opgekomen zou zijn, en in een mum van tijd is de man weer aan de slag om een glimlach om haar mond te toveren. Op dit punt aangekomen, is het voor de man nogal lastig om te bepalen wat zijn eigen mannelijkheid definieert.

Jaknikker

Moet hij gewoon aan haar herhaaldelijke verzoeken toegeven om vervolgens als slappe jaknikker gezien te worden of moet hij haar afwijzen om duidelijk te maken dat met hem niet te sollen valt? Wazig voor zich uit staren is het enige wat nog rest.