Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte
Jeffrey Wijnberg

Als je gaat scheiden,
wordt 'wij' ineens 'zij'

psycholoog

Jeffrey Wijnberg

W

Wij zijn de mensen van de bestaande groep. En wij bepalen of zij, die andere mensen, er wel bij mogen horen. Soms willen wij ook bij een andere groep horen, maar dan bepalen zij, die andere mensen, of wij er bij mogen horen. Wij zijn wij en zij zijn zij? Dat had je gedacht!

Neem een sollicitant. Hij wil niets liever dan bij de bestaande groep horen. Maar zij, de groep die waakt over de bestaande orde, bepalen wel even of de aanvraag om er bij te horen zal worden gehonoreerd. 

In het geval dat de sollicitant het groene licht krijgt, zal hij na verloop van tijd ook onderdeel uitmaken van de bestaande groep en in de positie komen dat ook hij mag bepalen of een nieuwkomer er bij mag horen. 

Zo is een zij later een wij en gelukkig niet meer een zij. Hoewel... als de sollicitant, eenmaal wij geworden, weer bij een andere groep wil horen binnen de bestaande groep, dan is hij toch weer een zij. 

Families 

In een familie ligt het allemaal nog veel ingewikkelder. Dat is een groep waar je vanaf je geboorte bij hoort en dat terwijl je er misschien, na voortschrijdend inzicht, helemaal niet bij wilt horen. Dan heb je het wij cadeau gekregen, terwijl je liever een zij bent.

Ook kan het zijn dat je op papier wel een wij bent, maar behandeld wordt als een zij. In dat geval is een wij toch een zij omdat zij bepalen dat jij als wij niet voldoet. Kom je als aangetrouwde de familie binnen, dan is het maar de vraag of je als wij beschouwd wordt. Vaker niet dan wel. 

Gelukkig heb je met je eigen gezin weer een nieuwe wij en maakt het niet zo veel meer uit of je een wij of een zij bent binnen de familie van je partner. Ben je als aangetrouwde wel geaccepteerd als wij, dan geldt dat alleen zolang je getrouwd blijft. Ga je scheiden, dan zal heel gauw duidelijk worden dat je er eigenlijk nooit bij hoorde. 

Nieuwkomers zijn misschien wel zij, maar wij zijn ook soms nieuwkomers. Iedereen is dus een wij en een zij.  Ook jij.