Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Twee vrouwen achter compu
Foto: Hollandse Hoogte
Jeffrey Wijnberg

Waarom commentaar
soms best nuttig is

psycholoog

Jeffrey Wijnberg

E

Er zijn twee soorten mensen: eentje die altijd wel iets aan het doen is en eentje die achterover leunt en commentaar geeft. Nu heeft de laatste groep niet echt veel aanzien. Zelfs professionele commentatoren worden vaak met de nek aangekeken omdat zij makkelijk praten hebben. 

'Het is nog altijd lastiger om iets te doen dan er commentaar op te geven', zo luidt de redenatie. En eerlijk is eerlijk, die uitspraak bevat een kern van waarheid. Immers, de beste stuurlui staan aan wal. Ik bedoel, het is altijd nog net iets lastiger om een vioolsonate van Beethoven ten gehore te brengen dan te zeggen dat de violist er helemaal niets van bakt.

Bezige bijtjes

Toch heeft de groep commentatoren die onze planeet rijk is dikwijls een serieuze levensopvatting. Zij verdiepen zich in de materie en hebben de overtuiging dat hun kritische blik een bijdrage kan leveren aan de kwaliteit van leven. 

Zij staan zich erop voor dingen te zien, te horen en te voelen die de bezige bijtjes niet in de gaten hebben. Omdat de bezige bijtjes volledig opgaan in hun bezigheden, kunnen ze dat niet, waardoor de criticasters automatisch toegevoegde waarde hebben. 

Gemakzuchtige kletskousen

In die zin geeft het geen pas om al die fanatieke commentatoren als gemakzuchtige kletskousen af te doen. Mannen hebben vrouwelijk commentaar nodig om beter voor de dag te komen, leidinggevenden hebben secretarieel commentaar nodig om niets aan het toeval over te laten en politici hebben journalistiek commentaar nodig om de bevolking te geven waar die recht op heeft.

Nee, commentaar geven mag dan gezien worden als gemakkelijk, het tegendeel is waar. Wie commentaar geeft, toont niet alleen betrokkenheid, maar heeft uiteindelijk ook het beste met iedereen voor. 

Op een hoger plan

Een goede commentator treedt niet op de voorgrond om het beter te weten, maar zet kennis, ervaring en kritische zin juist in om alles wat misschien al goed is op een nog hoger plan te brengen. Zo bekeken is het een jammerlijke zaak dat de ene groep (de doeners) de andere groep (de commentatoren) zo weinig serieus neemt.

Zouden zij dat wel doen, dan zou op alle fronten een stuk beter worden gepresteerd. Mijn vrouw zei laatst terecht: "Wat was er van je terechtgekomen als ik niet de moeite nam om je van commentaar te voorzien?"

Doeners mogen blijven doen waar zij goed in zijn. Maar luister ook eens naar het commentaar, want niets is zo goed dat het niet beter kan.

Gerelateerde onderwerpen