Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Jeffrey Wijnberg

Hoe vrouwen complotten smeden om
mannen naar hun pijpen te laten dansen

psycholoog

Jeffrey Wijnberg

S

Soms kan de man zijn vrouw niet bereiken. En als hij, eenmaal thuis, aan haar vraagt waar ze dan is geweest, zegt zij meestal: ‘Nergens, bovendien was mijn mobieltje niet opgeladen.’ De man ruikt onraad, maar kan zijn vinger er niet op leggen. Nu is de vrouw van nature ongrijpbaar, maar dat verklaart niet alles. Het echte verhaal doe ik nu uit de doeken.

Zou het kunnen dat zijn vrouw vreemdgaat? Zou kunnen. Of is zij op koopjesjacht geweest en wil zij geen commentaar? Zou ook kunnen.

Gelukkig ben ik als psycholoog in de positie om tot de kern door te dringen. Nu mag ik, uit hoofde van mijn beroep, niet uit de school klappen, maar ik doe het toch. Want mannen verdienen de kans om bij te blijven in deze tijd van woman power.

Geheime locaties

Welnu, al die vrouwen komen bij elkaar op geheime locaties om elkaar te versterken in hun vrouw-zijn. Nog belangrijker is dat deze bijeenkomsten tactieken worden besproken. Er worden slimme afspraken gemaakt tussen vrouwen om de bijbehorende mannen naar hun pijpen te laten dansen.

Een belangrijke strategie wordt door het vrouwencollectief ‘Verwar en heers’ genoemd; zodra iets van relationele harmonie voelbaar is, wordt hysterische onvrede geuit (‘Ik moet hier ook alles alleen doen’) en als de mannelijke verwarring zichtbaar wordt, loopt de vrouw demonstratief weg. De man zal haar dan volgen in een poging de harmonie te herstellen.

Stof tot nadenken

Altijd effectief als de man wat te zelfgenoegzaam naar zijn laptopscherm staart. Een heel andere tactiek heeft het vrouwencollectief de naam ‘Stof tot nadenken’ gegeven: een onmogelijke vraag wordt geponeerd (‘Waarom ben je er nooit als ik je echt nodig heb?’) en als de man naar uitleg vraagt, dan zegt de vrouw: ‘Als je dat zelf niet kan bedenken, dan hoeft het allemaal niet meer voor mij’.

Schuldgevoel

Aangezien hij alleen maar gaat nadenken als zijn verlatingsangst voelbaar wordt, kan de vrouw er op deze manier voor zorgen dat de man geestelijk weer bij de les is. Altijd werkzaam wanneer de man te veel tijd besteedt aan zijn motorfiets of biljarttafel.

Tot slot de 'Zie je dat dan niet'-tactiek. Die wordt toegepast als de vrouw iets heeft veranderd aan haar uiterlijk of aan het interieur. Als de man dan thuiskomt van het werk zegt ze: ‘Zie je het dan niet?!’ Blind zoals de man dan is, zal hij uit schuldgevoel daarna meer tegemoetkomend zijn.

Dus geen paniek meer als de vrouw weer eens onbereikbaar is. Haar geheime overleg is alleen bedoeld om de liefde veilig te stellen.

Gerelateerde onderwerpen

Van de partners van VROUW