Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Blije bejaarde
Foto: Hollandse Hoogte
Jeffrey Wijnberg

Volgens Jeffrey hebben ouderdomsgebreken
wel degelijk een voordeel

psycholoog

Jeffrey Wijnberg

O

Ouder worden komt met gebreken. Maar niet getreurd: die gebreken bieden ook een groot voordeel. Want wat de mens niet meer kan, daar hoeft hij zich ook niet voor uit te sloven. En dat is wat ik de 'seniorenschik' noem: vanuit de leunstoel genoegen beleven omdat anderen aan de beurt zijn om zich te bewijzen.

Nu is het natuurlijk niet zo dat de rijpere vrouw van deze tijd niets om handen heeft. Net als het haar belieft, kan zij nog een tijdje doorwerken, jongeren de kunst van het vak bijbrengen of heerlijk buiten de hond een gehoorzaamheidstraining geven.

Opschieten

Genoeg ouderen die nog lekker actief zijn. Maar anders dan in de jongere jaren, hoeft de oudere vrouw niet op te schieten. Sterker nog: zij wil juist niet opschieten, omdat de eindstreep al in zicht is. Juist daarom koestert zij haar tijd om in alle rust om zich heen te kijken en in verwondering te zien hoe de rest van de goegemeente zichzelf voorbij rent.

Schik kan de seniore dame ook hebben in het gegeven dat zij aan niemand meer verantwoording schuldig is. Voor haar is 'Nee' zeggen een plezier; en als de gesprekspartner toch aandringt op een uitleg voor de afwijzing, dan kan zij doodleuk antwoorden: 'Tja, daar ben ik gewoon te oud voor.' En in het enkele geval dat ze wel wil meedoen, draait zij gewoon haar woorden om door te zeggen: 'Je denkt toch zeker niet dat ik daar te oud voor ben!'

Sokken

Aangezien niemand beticht wil worden van leeftijdsdiscriminatie, kan de oudere dame bij van alles betrokken worden, als het haar zo, bij gelegenheid, uitkomt. Bijzonder voor de oudere vrouw is de verandering in beleving van vooral de kleine dingen. Het aantrekken van haar sokken tijdens het ochtendritueel, is bijvoorbeeld zoiets. 

Vroeger ging dat achteloos in één vloeiende beweging, zonder enige beleving. Nu zal zij achteroverliggend op bed een acrobatische beweging moeten maken door haar knieën op te trekken, haar hoofd voorover te buigen en haar rug te krommen in de hoop dat zij de sok precies over haar tenen kan mikken. Tegen de tijd dat ze helemaal is aangekleed, heeft ze haar portie ochtendgymnastiek al gehad.

Meer dan ooit tevoren zal de oudere vrouw ook enorm veel plezier beleven aan het zitten. Zelfs de gedachte aan het straks-even-zitten kan zoveel voorpret geven, dat het zitten zelf de kers op de taart is. Misschien dat het u weleens opgevallen is hoe diep de zucht is van een oudere vrouw als die zich in een stoel laat vallen. Welnu, dat is gewoon het geluid van iemand die echt in haar schik is.

Van de partners van VROUW