Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: HH
Jeffrey Wijnberg

Vrouwen en hun wachtmacht: 'Hoe meer je
gaat drammen, hoe langer het duurt!'

psycholoog

Jeffrey Wijnberg

E

Een ogenblikje a.u.b. Het verzoek om even te wachten is een integraal onderdeel van het dagelijks leven geworden. Maar wie alle ogenblikjes bij elkaar optelt, is zo twee jaar kwijt. En dan te bedenken dat er allerlei figuren zijn die anderen alleen maar laten wachten om hun machtspositie te onderstrepen. 

Zo zijn veel van de wachtlijsten in de gezondheidszorg niet echt nodig. Maar het feit is nu eenmaal dat patiënten de hulpverlener meer nodig hebben dan omgekeerd. En daarom kan diezelfde hulpverlener het zich permitteren om mensen in de wachtkamer te zetten.

Wachtmacht 

Nu wil ik niemand beschuldigen van opzettelijk machtsmisbruik. Het gaat hier dikwijls om een onbewust, psychologisch proces: wie het zich kan veroorloven om de ander te laten wachten, zal er gemakkelijk aan toegeven. 

Daarom is de wachtmacht bij vrouwen zo prominent aanwezig: zij kan de bijbehorende man, zonder nadenken, in de wacht zetten, simpelweg omdat zij (onbewust) weet dat hij niet zonder haar kan. Meer dan eens zal de man "kom je nou" verzuchten, waarop zij voorspelbaar zal zeggen: "Hoe meer je gaat drammen, des te langer het duurt." 

Het wachten waard zijn

Interessant is overigens ook hoe de wachtmacht statusverhogend werkt: elk mens, elke instantie en elk bedrijf waarvoor gewacht moet worden, krijgt automatisch een hoger aanzien toegedicht. Dat is dikwijls ook de reden waarom een lange rij (attractiepark) steeds langer wordt; als zoveel mensen staan te wachten, dan moet het wel het lange wachten waard zijn.

En wat blijkt: wie echt ergens heel lang op moet wachten, zal (onbewust) meer waardering voelen. Een psychologisch fenomeen dat bedoeld is om jezelf niet de ‘domme wachter’ te hoeven voelen. 

Hogere status

Waar vrouwen ook niet voor terugdeinzen, is een hele groep te laten wachten. Eerst schittert zij door afwezigheid. Vervolgens komt zij veel te laat binnen. Wetende dat zij er toch mee wegkomt, kan zij haar wachtmacht doen gelden. Menig vrouw zal beweren dat zij het er echt niet om doet. Maar geloof mij dat het laten-wachten verslavend werkt als toch telkens blijkt dat de goegemeente het door de vingers ziet. 

Zo verzekert de vrouw zich van een hogere status: als iedereen het de moeite waard vindt om op haar te wachten, dan ziet zij zichzelf ook als iemand die deze positie verdient. Omgekeerd geldt: wie de ander niet laat wachten, geeft blijk van een  nederige, dankbare en dienstbare houding.

Onbeleefd

Al veertig jaar lang heb ik in mijn praktijk geen wachtlijst gehad. Of dit mijn status verlaagt, interesseert mij helemaal niets. Ik beschouw het simpelweg als onbeleefd om anderen in de wachtstand te zetten.

Schitter jij straks op de rode loper?

Tien jaar VROUW vieren we samen met jou. En samen met Jan Smit, Ruth Jacott, Tino Martin, Mike Peterson en Edsilia Rombley. Op 30 oktober 2017 rollen wij (speciaal voor jou en je vriendinnen) onze feestelijke rode loper uit, tijdens een waanzinnige avond met topartiesten, meezingers, mode en beauty. Jij komt toch ook? Info en tickets hier.

Van de partners van VROUW