Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: EyeEm Mobile GmbH | Hollandse Hoogte
Jeffrey Wijnberg

De lach maakt
een vrouw onweerstaanbaar

psycholoog

Jeffrey Wijnberg

I

In tegenstelling tot emoties als angst, verdriet en boosheid, wordt de lach als oppervlakkig gezien. Zelfs onze goedlachse premier Rutte wordt weggezet als iemand zonder diepgang. En dat is onterecht. Want de lach heeft veel meer betekenis dan menigeen denkt.

Zo zal de mens, als vanzelf, een glimlach op zijn gezicht toveren wanneer hij zijn medemens een warm hart toedraagt.  Met zijn lach zoekt hij openheid om op die manier meer verbinding te kunnen ervaren. 

Zelfspot

Echte vriendschap wordt altijd ervaren in een sfeer waarin mensen hartelijk om elkaar kunnen lachen; en dan misschien nog wel het meest om zichzelf. En dat brengt mij automatisch op het onderwerp zelfspot.

Wie hartelijk om zichzelf kan lachen en nog het meest om zijn eigen fouten, eigenaardigheden en wispelturigheden, heeft het belangwekkende vermogen tot relativeren; een vaardigheid die het net iets gemakkelijker maakt om het leven aan te kunnen. 

Vertrouwen

Dit fenomeen is ook van cruciaal belang in liefdesrelaties: stellen die met elkaar, om elkaar en door elkaar kunnen lachen, zullen niet alleen meer plezier en intimiteit ervaren, maar ook meer kans van slagen hebben om de relatie toekomst te geven. 

Zo bekeken is de lach ook een sterke uiting van vertrouwen in de ander: vertrouwen in andermans kunnen, vertrouwen in de welwillendheid van de ander en vertrouwen in andermans tegemoetkomendheid. 

Respect

Een ieder die dit gegeven onderschrijft, zal ook beseffen hoezeer de lach een uiting is van respect voor de ander: respect voor hoe hij als mens is, respect voor zijn kwaliteiten als ook voor zijn evidente beperkingen, als ook respect voor zijn waarde als gesprekspartner. 

Als een vrouw lacht krijgt zij een uitstraling die onweerstaanbaar is; en kan zij zelfs de meest dwarse lieden, als aan een onzichtbaar touwtje, meenemen in haar vrolijke gemoed.  

Veerkrachtiger

Opvallend is ook dat veel van mijn vakbroeders meer aandacht geven aan negatieve emoties, alsof die meer onthullen dan het vermogen om te lachen. Want het is juist door de lach dat de mens kan ervaren hoe sterk en daadkrachtig hij is. 

En geloof mij: de mens is nog altijd veel veerkrachtiger dan dat hij kwetsbaar is.  Nooit heb ik kunnen vermoeden hoe belangrijk, hoe effectief en hoe verbindend de lach kan zijn in de psychologische hulpverlening. 

Liefdesverdriet

Lachen is niet alleen gezond. De therapeutische lach zorgt er ook voor dat de patiënt ervaart dat hij niet alleen staat in een wereld vol onzekerheden. En de lachende therapeut heeft ook leuker werk.

Na verlaten te zijn, sprak een patiënte over haar liefdesverdriet, waarop ik quasi ernstig vroeg: 'Hoeveel kostbaar verdriet is die jongen eigenlijk waard?' Door haar tranen heen verscheen een lach: 'Niet meer dan een seconde'.