Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Martin Baurraud | Hollandse Hoogte
Jeffrey Wijnberg

'Wat als je beste vriendin zich
inlaat met een getrouwde man?'

psycholoog

Jeffrey Wijnberg

E

Echte vriendinnen springen voor elkaar in de bres, zo dicteert het moraal. Zeker wanneer er sprake is van een nijpend probleem. In de praktijk echter is het verlenen van steun aan een vriendin geen abc'tje en kunnen onuitgesproken verwachtingen tot immense teleurstellingen leiden. 

Helpen in nood is, meer dan eens, van de wal in de sloot. 

Stel, je beste vriendin is verwikkeld geraakt in een verhouding met een getrouwde man. Na een hartstochtelijke eerste fase raakt zij nu gefrustreerd, omdat die fantastische kerel zijn vrouw en kinderen in alles voorrang geeft. Moet je dan, met aandacht en begrip, vooral blijven luisteren naar de nieuwste ontwikkelingen?

Geestdriftig aanmoedigen

Klinkt correct, behalve dan dat jouw vriendin misschien wel dringend verlegen zit om een advies. Iets waar jij juist zo huiverig voor bent.

Of moet je juist wel een mening geven ("die vent kiest heus niet voor jou, dus stap er nu uit")? Met het risico dat jouw vriendin zich juist onbegrepen voelt, omdat zij nog wel een toekomst met hem ziet.

Nog een andere benadering zou zijn om de relatie geestdriftig aan te moedigen met opmerkingen als "een getrouwde man is altijd beter dan een vrijgezel, omdat je wel de lusten hebt en niet de lasten" en "wat geweldig dat je je hart volgt en nu eens niet wijkt voor alle complicaties die zullen volgen." 

Leuke variant, behalve dat jouw vriendin zich dan helemaal niet serieus genomen voelt en wel omdat zij inmiddels niet meer kan eten van de spanning en nauwelijks nog een oog dichtdoet.

Essentie van vriendschap

Steun zou je ook kunnen verlenen door nadrukkelijk elk gesprek over de verhouding te vermijden en alleen maar leuke activiteiten te organiseren om de aandacht wat af te leiden van haar problemen. Geen slecht plan, behalve dan dat het verwijt kan komen dat jij niet echt begaan bent met haar innerlijke worstelingen en daarmee de essentie van jullie vriendschap ontkracht.

Slim zou het natuurlijk kunnen zijn wanneer je simpelweg aan jouw vriendin vraagt: "Hoe kan ik jou het beste tot steun zijn?" Nu is de kans groot dat het (vage) antwoord is: "Er gewoon voor mij zijn." Maar nog groter is de kans dat jouw vriendin zegt: "Als ik moet invullen hoe jij je als vriendin moet gedragen, wat stelt onze vriendschap dan voor?"

Teleurgesteld

Misschien ben je wel zo teleurgesteld in jouw vriendin dat zij zich inlaat met een getrouwde man dat je overweegt om de vriendschap op te zeggen. In dat geval verschaf je jezelf wel het voordeel dat je geen steun meer hoeft te verlenen.

Feit is wel dat je met een vriendin-in-nood er zelf niet aan onderdoor moet gaan. Hoewel, als jij, door haar, geestelijk instort, dan kan zij jou weer tot steun zijn.