Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hero Creative | Hollandse Hoogte
Jeffrey Wijnberg

'Een man is vaak simpelweg te laf
om het uit te maken'

psycholoog

Jeffrey Wijnberg

A

Angst om de ander kwijt te raken. Het is een naar gevoel en kan, zo lijkt het, uit het niets opduiken. Mensen met uit-angst zien zichzelf als overmatig onzeker. Vooral vrouwen zeggen dan openhartig dat zij een laag zelfbeeld hebben. Maar vergis je niet: uit-angst is meestal een belangrijk signaal dat er iets niet klopt in de relatie.

In een poging het nare gevoel van uit-angst te neutraliseren, zal er bij de partner naar bevestiging gezocht worden met vragen als ‘Hou je nog wel van mij?’, ‘Sta je eigenlijk nog wel achter onze relatie?’ en ‘Heb ik iets verkeerds gedaan wat je nog dwarszit?’ 

'Je bent het beste wat me is overkomen'

Opvallend is dat er op dit soort vragen altijd bijzonder geruststellende antwoorden volgen, zoals ‘Als ik niet van je hield dan was ik er toch niet’, ‘Wat klets je nou, je bent het beste wat me ooit is overkomen’ en ‘Er is niets zo problematisch of we komen er wel samen doorheen’.

Nog opvallender is dat dit soort hele positieve antwoorden toch geen echte geruststelling geven; alsof het enthousiasme aan de andere kant juist iets verdachts heeft. En de werkelijkheid laat meer dan eens zien dat er ook iets verdachts aan de hand is. Want feit is dat uit-angst wordt ingegeven door een onveilig gevoel, een gevoel dat op subtiele wijze door de partner wordt opgeroepen. 

Er kan sprake zijn van een verborgen agenda, wat zoveel betekent als dat de zo begeerde partner ondertussen bezig is om zich op andere vrouwen te richten. Ook kan het zijn dat er toch een gevoelde afstand is, wat, eenmaal uitgesproken, gewoon wordt ontkend. Vaak is de verdachte partner heimelijk bezig zich te onttrekken aan de relatie zonder nog precies te weten hoe hij dit precies aan moet pakken. En er kan natuurlijk ook gewoon al een andere relatie gaande zijn, een relatie die noch ontdekt noch opgebiecht is.

'Ik hou niet meer van jou'

Op dit punt van mijn betoog aangekomen, is het van belang vast te stellen dat het vrijwel nooit de man is die de relatie beëindigt. Daar is hij simpelweg te laf voor. Uitspraken als ‘Ik hou niet meer van jou’ of ‘Ik wil met een ander verder’ en 'Ik zet een punt achter de relatie’ krijgt hij niet over zijn lippen, ook al is dat precies wat hij denkt. Gevangen in zijn eigen remmingen zal hij de liefde prediken, terwijl zijn non-verbale gedrag het tegendeel doet vermoeden. 

Vrouwen die bevangen raken door uit-angst hoeven daarom niet aan zichzelf te twijfelen, ook niet wanneer zij zich bewust zijn van hun typisch vrouwelijke, kritische houding. Uit-angst is altijd een emotie die wordt opgeroepen door een partner die heimelijk bezig is de uitgang te zoeken.

Van de partners van VROUW