Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Image Source/Kymberlie Dozois Ph | Hollandse Hoogte
Jeffrey Wijnberg

De 10 liefdesregels van Jeffrey: ‘Ik hou van je
kun je niet vaak genoeg zeggen’

psycholoog

Jeffrey Wijnberg

D

De liefde is een gevoelskwestie. Houden van zit in het hart en ontstijgt elke vorm van rationaliteit. Maar dat gezegd hebbende, is het raadzaam om in het liefdesverkeer, net als in het openbare verkeer, je aan de regels van goed gedrag te houden. Simpelweg om te voorkomen dat (een herhaling van) fatale botsingen de oorspronkelijke liefde kunnen vernietigen.

Een patiënte van mij, die in haar land van herkomst gewend is om deskundigheid te eerbiedigen, vroeg mij om deze liefdesregels. Zij heeft de regels op de spiegel van haar badkamer geplakt en meldde dat al binnen een paar dagen haar liefdesrelatie spectaculair was verbeterd.

Nu ben je, als rasechte Nederlander, wellicht te eigenzinnig om liefdesvoorschriften op te volgen. Maar ik ben dan weer te eigenzinnig om mijn deskundigheid in de prullenbak te gooien.

1) Zorg dat bij elke begroeting de ander zich meer dan welkom voelt.

2) Neem voor vertrek altijd even een momentje voor een afscheidsknuffel; een weerzien is niet altijd een zekerheid.

3) Het kan nooit te vaak worden gezegd: ik hou van je, ik mis je, ik heb je nodig.

4) Doe kritiek in de ban. En als je dan toch iets anders wilt (zien), vraag het dan op een liefdevolle manier (‘zou je mij een plezier willen doen?’).

5) Eén compliment is geen compliment, twee complimenten is de lente, meer complimenten is de rente.

6) Wees enthousiast als de ander iets van initiatief toont, zeker als het gaat om (fysieke) intimiteit; een beetje de rem erop kan altijd nog.

7) Als het gaat om een puur persoonlijke wens (er een paar dagen alleen op uit trekken), gebruik dan de zin: ‘Zou je er bezwaar tegen hebben als ik…’ Zonder instemming van de ander is het persoonlijk feestje toch geen feestje.

8) Gun het de ander om gelijk te hebben, ook als het niet zo is; en schrap de woorden ‘ja, maar’.

9) Neem de tijd om echt te luisteren en wees geduldig, ook al heeft de ander een lang verhaal; alleen door oprechte belangstelling voelt de ander zich gehoord.

10) Als er toch, onverhoopt, ruzie ontstaat, wees dan de eerste om het weer bij te leggen; een langdurige straf-stilte is dodelijk.

Ik schat de kans groot dat je jezelf beoordeelt als een goede liefdespartner. In dat geval is mijn advies om deze regels met je partner door te nemen; luister goed of de ander dezelfde mening is toegedaan.

Nu wordt vaak beweerd dat het onderhouden van een goede liefdesrelatie buitengewone inspanning vergt (‘houden van is een werkwoord’). Dat is echt onzin. Het zijn juist de regels die ervoor zorgen dat de liefde als moeiteloos wordt ervaren.