Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte/EyeEm Mobile GmbH
Jeffrey Wijnberg

'Je moet leren loslaten',
is voor de bezorgde vrouw irritant

psycholoog

Jeffrey Wijnberg

G

Genoeg vrouwen die overbezorgd door het leven gaan. Tenminste, dat zeggen vooral buitenstaanders die, snel oordelend, de nodige clichés de lucht in slingeren zoals: 'Je moet ook leren loslaten' of: 'Je moet gemakkelijker leren leven'. Misschien wel goed bedoeld, maar door de bezorgde vrouw alleen maar als irritant ervaren.

Zeker wanneer de vrouw voor het eerst moeder wordt, is er genoeg reden voor zorg: ligt het kindje wel op zijn ruggetje (wiegendood), is de personele bezetting wel op orde bij de kinderopvang (aandacht tekort) en is oma fit genoeg om in de buitenlucht de tred van haar kleinkind bij te houden (verkeersdrukte)?

Mogelijk gevaren

Het zijn allemaal zorgen die invoelbaar zijn en de vrouw met toewijding scherp houden om mogelijke gevaren af te wenden. Om die reden alleen al ben ik in mijn hoedanigheid als psycholoog ondersteunend als vrouwen twijfelen over hun manier van doen.

'Voorkomen is beter dan genezen', is mijn devies en ik moedig deze vrouwen dan ook aan om de bijbehorende mannen mee te laten bewegen in hun aanpak; een aanpak die voorzichtigheid, veiligheid en betrouwbaarheid hoog in het vaandel heeft staan.

Makkelijk praten

Over mannen gesproken; die zijn doorgaans een heel stuk gemakzuchtiger en halen hun schouders op als de vrouw zich zorgen maakt of het flesje melk wel de juiste temperatuur heeft. Voor de man is de nauwgezetheid waarmee de vrouw haar handelen stuurt al heel snel overdreven. Maar ik zeg: 'Die man heeft gemakkelijk praten omdat de vrouw alle noodzakelijke maatregelen treft, zodat hij alleen maar hoeft toe te kijken.'

Overigens, het is niet alleen het reilen en zeilen in het gezin waar de vrouw zo haar zorgen over heeft. Voor de werkende vrouw is het net zo belangrijk dat zij haar collega's niet tekort doet en in het werk zelf geen steken laat vallen.

Onaangename verrassingen

Zij zal niet om precies vijf uur alles uit haar handen laten vallen omdat de officiële werktijd is verstreken. Nee, ook dan zal de zorgzame vrouw haar ritueel van 'check-check-dubbelcheck' uitvoeren voordat zij met een gerust hart huiswaarts kan keren.

En dan is het werk misschien wel naar tevredenheid afgerond, maar dan wachten nog altijd de nodige onaangename verrassingen thuis: de achterdeur zit niet op slot, het broodmes ligt open en bloot op het aanrecht en er hangt een raar, verdacht luchtje in de bijkeuken. Dan kan de vrouw, met de energie die zij nog over heeft, weer aan de slag om alles weer in het gareel te krijgen.

Als één van mijn kinderen (dertigplus), na een gezellig bezoekje, met de auto huiswaarts keert, dan kan ik het niet laten om te zeggen: 'Rij echt voorzichtig'. Overbodig? Misschien. Maar ik heb het liever wel gezegd, dan niet.