Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

boze man en vrouw
Foto: Hollandse Hoogte
Jeffrey Wijnberg

'Eén argument is al genoeg
om een relatie te beëindigen'

psycholoog

Jeffrey Wijnberg

Z

Zoals kinderen kunnen tijdrekken voor het slapengaan, zo kunnen volwassenen relatierekken voordat zij definitief afscheid van elkaar nemen. Net als het kind heel goed weet dat het wel mooi is geweest, zo weet ook (minstens) één van beide partners dat de houdbaarheidsdatum van de relatie verstreken. Waarom dan toch doorgaan?

Relatierekken is vooral het gevolg van alle investeringen die zijn gedaan; en dan gaat het niet alleen om materiële kwesties zoals de gezamenlijke woning, de spaarboekjes en alle andere spullen die worden gedeeld. Nee, ook alle emotionele investeringen zijn met zoveel overtuiging gedaan dat het heel erg moeilijk is om die investeringen in rook te zien opgaan.

Nieuwe vriendin

Ooit zei een patiënte (37): "Ik heb dan ook nog veel moeite gedaan om hem enige verantwoordelijkheidsgevoel bij te brengen; en dan zou ik zeker een nieuwe vriendin moeten laten profiteren van mijn inspanningen;  lekker vooruitzicht is dat."

Het is een wat oneerbiedige vergelijking, maar mensen geven ook niet zo gauw toe dat zij een miskoop hebben gedaan. Daarom gaan 'foute auto’s' ook zo vaak voor nóg een reparatiebeurt: er is al zoveel geld ingestoken dat het zonde zou zijn om het zo maar op te geven.

Tijdrekkende lieden

Wat mensen eigenlijk bedoelen is dat zij zich ervoor schamen om toe te geven dat zij, achteraf bekeken, heel dom zijn geweest. Of in relationele termen gezegd: 'Ja, ik was redeloos verliefd, maar nu ik hem beter heb leren kennen, moet ik bekennen dat ik mij als een domme gans in een verkeerde relatie heb gestort.' Het spreekwoord zegt: 'Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald'. En toch gaan veel stelletjes door totdat de dwaling in haar totaliteit is volbracht. 

Nog een andere reden voor het relatierekken is dat mensen kunnen zeggen: 'Ik wilde zeker weten dat ik er alles aan gedaan heb, voordat ik de stekker eruit trek.' En dat is tegelijkertijd de reden waarom tijdrekkende lieden bij mij op het spreekuur komen met de vraag: 'Misschien kunt u met relatietherapie de zaak glad strijken; en zo niet dan weten we tenminste zeker dat onze relatie geen toekomst heeft.'

Spelletjes

Misschien dat de lezer nu begrijpt waarom relatietherapie, tenminste in deze context, nooit werkt. Immers. één van de twee hoopt dat ik als 'onafhankelijk deskundige' de relatie als 'hopeloos' verklaar. Wees gerust: aan dat soort spelletjes doe ik nooit mee. Ik zeg hooguit: 'Laten we eens wat tijdrekken, daar zijn jullie wel geschikt voor.'

Overigens, mensen verzamelen graag zoveel mogelijk argumenten om een relatie te kunnen beëindigen In mijn optiek is één argument al genoeg. Want wie argumenten gaat verzamelen, zal even veel tegenargumenten ontdekken: de beste manier om het relatierekken lang vol te houden.