Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: EyeEm Mobile GmbH | Hollandse Hoogte
Jeffrey Wijnberg

'Het maakt niet uit hoe ze het zegt,
wij hebben 'Nee' gewoon te begrijpen'

psycholoog

Jeffrey Wijnberg

E

Er zijn mensen die beweren dat er maar één soort 'Nee' is; en dat is de 'Nee' zonder franje. Die ene, enkele, pure 'Nee' moet dan ook nog eens met luide stem worden uitgesproken, terwijl de ander lang en indringend wordt aangekeken. Alleen een dergelijke onvervalste 'Nee' is een 'Nee', zodat niets aan duidelijkheid te wensen over wordt gelaten.

Vooral veel vrouwen krijgen de vraag voorgelegd of zij wel duidelijk 'Nee' hebben gezegd; en dan in de variant zoals hierboven beschreven. Impliciet is deze vraag beschuldigend van aard, alsof alleen maar mannelijk onheil kan worden afgewend als de vrouw in kwestie zich van een pure 'Nee' bedient.

Wasbeurt

En dat is op zijn zachtst gezegd nogal belachelijk. Want vrouwen beschikken over genoeg eigen woorden die evengoed 'Nee' betekenen; en de mannen die dat niet snappen, hebben op zijn minst een spoedcursus vrouwelijk taalgebruik nodig. Een flinke wasbeurt van hun gehoorgangen vind ik ook prima. 

Veel voorkomende vrouwelijke varianten van 'Nee' zijn: 'Dat lijkt me geen goed idee', 'Blijf van me af', 'Houd je handen thuis', 'Laat me met rust', 'Ga weg', 'Doe dat niet', 'Waar ben je nu mee bezig?', 'Geen goed plan' en 'Dat kun je beter uit je hoofd zetten'. En zeg nou zelf: daar zit geen woord Chinees tussen. 

Tegen de schenen

Overigens is wel bekend dat vrouwen veel minder last hebben van grensoverschrijdend gedrag wanneer zij, gelijk met hun nee-variant, een paar rake klappen uitdelen, een schop tegen de schenen uitdelen of al schreeuwend weglopen van de plek des onheils

Blijkbaar is het voor een psychisch goed gevoel nodig dat de vrouw ondubbelzinnig een mannelijke aanval heeft afgeslagen. Vooral dan kan de vrouw in kwestie tegen zichzelf zeggen dat zij zich goed heeft verweerd.

Gratis karatecursus

Zo bekeken is het geen overbodige luxe om, van regeringswege, elk meisje een gratis karatecursus aan te bieden. Met een vechtdiploma op zak kan dan elke (jonge) vrouw haar eigen 'Nee' in fysieke kracht omzetten. 

Tegelijkertijd is het natuurlijk te ziek voor woorden dat grensoverschrijdend gedrag op die manier moet worden aangepakt; alsof mannen alleen maar begrijpen wat 'Nee’' betekent wanneer zij hardhandig in de kruis worden geraakt.

Protestbord

Voor de volledigheid dient te worden gezegd dat er gelukkig heel veel mannen zijn die aan een half vrouwelijk woord genoeg hebben om te begrijpen dat zij zich dienen te beheersen. En gelukkig zijn er eveneens genoeg vrouwen die geen enkele moeite hebben om opdringerige mannen het bos in te sturen.

Ooit had ik een vrouw in de praktijk die zei: 'Hardop 'Nee' zeggen vind ik moeilijk'. Waarop ik grapte: 'Misschien hoef je geen 'Nee' te zeggen als je een protestbord maakt waarop dat woord staat'. Voor haar bleek mijn absurde oplossing een welkome uitkomst.