Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Man met wasmand
Foto: Sydney Bourne | Hollandse Hoogte
Jeffrey Wijnberg

'Van samen huishouden
wordt het alleen maar intiemer'

psycholoog

Jeffrey Wijnberg

W

Was het ooit de gewoonste zaak van de wereld, tegenwoordig is het een taboe. Niemand zal er meer openlijk voor uitkomen dat hij een huishoudelijk type is; en zal daarom alleen het zilver poetsen als niemand kijkt. Vooral vrouwen dienen zich ervoor te schamen wanneer zij exclusief huishoudelijk zijn ingesteld. Het is nu eenmaal de maatschappelijke norm dat de vrouw verder moet kijken dan haar stofdoek lang is.

Om de man weg te houden uit de kroeg of om te voorkomen dat hij anderszins zijn zuur verdiende geld verkwanselde, werden in vroegere tijden vrouwen naar de huishoudschool gestuurd; dit om ervoor te zorgen dat vrouwen van hun huis een echt thuis konden maken, een uitnodigende plek voor de man.

Huishoudschool

Ook in tijden van weleer werd de huishoudschool, enigszins smalend, afgedaan als 'Spinazieacademie'. Tegelijkertijd werd het huishouden gezien als iets waar scholing voor nodig was; en werd onderwijs verricht in vakken als koken, verstelwerk, schoonmaken, strijken en hygiëne.

Nu ben ik oud genoeg om die tijden te hebben meegemaakt; en ik kan dan ook uit ervaring meedelen dat het een bijzonder aangenaam gevoel gaf om bij een vrouw aan huis te komen waar alles op orde was.

Schoonmaakster

En ook nu hebben mijn vrouw en ik, zowel thuis als in de praktijk, een schoonmaakster (Vivian) die alle aspecten van het huishouden serieus neemt. Als zij haar werk erop heeft zitten, dan kan ik de opgeruimde geuren inademen en echt genieten dat alles aan kant is. En op die manier ook voelen dat ik er weer een weekje tegen kan.

Daarom wordt het tijd dat alle huishoudelijke types weer uit de kast komen; er openlijk voor uitkomen dat opruimen, schoonmaken, koken, wassen en strijken waardevolle bezigheden zijn. Dit zeg ik ook om Amerikaanse toestanden te voorkomen.

Illegalen

In de VS weet de doorsneeburger niet eens hoe hij een voedzame maaltijd op tafel moet zetten, laat staan dat hij bij machte is om fatsoenlijk een overhemd te strijken.

De stomerijen en fastfoodtentjes draaien er overuren. En de mensen zijn zo schoonmaakongeschikt dat illegalen moeten worden ingehuurd om alles een beetje toonbaar te maken.

Bandenplakspul

Hier in Nederland lijkt het nog mee te vallen, maar als het huishoudelijke niet weer in ere wordt herstel zal straks menigeen zeggen: 'Ik heb wel een rood-wit doosje met bandenplakspul in huis, maar geen idee hoe ik dat moet gebruiken.'

Gelukkig zijn er ook nog genoeg mannen die hun huishoudelijke bijdrage leveren door de verfkwast te hanteren, de ramen te zemen, de barbecue op te stoken of de stofzuiger door het huis te halen. Daar hoef je geen watje voor te zijn. En van samen flink 'huishouden' wordt het alleen maar intiemer.

Jij op VROUW.nl

Heb jij een bijzonder 'huishoudverhaal' dat je wilt delen?

Dan kan dat hier...

Gerelateerde onderwerpen