Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Display wasmachine
Foto: Hollandse Hoogte
Jeffrey Wijnberg

'De wasmachine als metafoor
geeft de mens houvast'

psycholoog

Jeffrey Wijnberg

S

Soms wordt de mens enkel en alleen als zoogdier afgeschilderd; dit vooral vanwege zijn instinct. Een collega stelt simpelweg dat de mens gelijk is aan zijn brein, dit om duidelijk te maken dat de vrije wil eigenlijk niet bestaat. Nu schiet beeldspraak altijd wel ergens tekort, maar zelf vind ik het therapeutisch bruikbaar om de mens te zien als... wasmachine.

Vooral als mensen met vermoeidheid, depressiviteit of andere vormen van opbranden worstelen, geeft de wasmachine als metafoor houvast.

Instructieboekje

Om te beginnen is het belangrijk dat willekeurige gebruikers van de wasmachine eerst heel zorgvuldig het instructieboekje lezen, voordat zij zomaar op de knoppen drukken. Belangrijke instructies zijn bijvoorbeeld:

1) gebruik alleen de voorgeschreven netspanning

2) pluizenfilter tijdig reinigen

3) goed luchten na elke wasbeurt 

4) zuinige dosering van zeep en wasverzachter. 

Samengevat komen deze instructies er op neer dat de mens zijn medemens met de grootste zorg moet behandelen, niet moet overladen met egocentrisch gezeur en na gebruik ook de tijd moet gunnen om even bij te komen. 

Op tilt

Voorts is duidelijk dat elke wasmachine er op is gebouwd om maar één programma tegelijkertijd af te werken. De wasmachine zal direct op tilt slaan als twee programmaknopjes tegelijkertijd worden ingedrukt; een lampje gaat dan branden vanwege de overbelasting (system overload). Over lampjes gesproken: de kleur groen en geel geven aan dat alles naar wens verloopt, maar zodra er een rood lampje brandt, slaat de wasmachine alarm. 

Kijk opnieuw in het instructieboekje wat de alarmmelding betekent en laat desnoods een 'wasmachinedokter' komen om de juiste diagnose te stellen. Meestal is er sprake van kortsluiting, waardoor het raadzaam is om de wasmachine aan een algehele onderhoudsbeurt te onderwerpen. 

Imiteren

Het kloppend hart en tevens gevoelig onderdeel van de wasmachine is de wastrommel. Deze kan alleen maar zijn gewenste centrifugeersnelheid halen als hij niet wordt overladen. Deugdelijk centrifugeren is daarom zo belangrijk, omdat alleen dan alle zwaarte kan worden afgeschud. Vooral kleine kinderen zitten weleens voor het wasmachineraampje en kijken met verwondering en opwinding, omdat er voor hun ogen zoveel gebeurt. 

Helemaal opgewonden raken deze peuters als de wastrommel op snelheid komt; ze draaien met hun handen mee terwijl zij hetzelfde geluid maken. Dit fenomeen toont aan dat kinderen nieuw gedrag aanleren door hun voorbeelden te imiteren, iets waar ouders zich wat meer bewust van mogen zijn.

Mooi aan een wasmachine is dat er geen verborgen agenda’s zijn. En dat komt vooral omdat de wasmachine is gemaakt om dienstbaar te zijn. Zo bekeken zou de mens er goed aan doen om nog meer als een wasmachine te zijn.