Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Vrouw met kind en laptop op keukenvloer
Foto: Peter Muller | Hollandse Hoogte
Jeffrey Wijnberg

'Haar takenpakket is
alleen maar zwaarder geworden'

psycholoog

Jeffrey Wijnberg

H

Het is misschien moeilijk voor te stellen, maar het is nog maar kort geleden dat vrouwen slechts één plicht hadden: trouwen, kinderen baren en de huishoudelijke boel draaiende houden. De moderne samenleving dicteert nu anders en de vrouw is het, op zijn minst aan zichzelf, verplicht om meer uit zichzelf te halen door studie, werk en uitgebreide persoonlijke ontwikkeling.

Tussen alle bedrijvigheid door, zal de vrouw ervoor moeten waken de huwelijksboot niet te missen en zal zij nog steeds gehoor moeten geven aan haar rammelende eierstokken. Jazeker, het takenpakket van de vrouw is door de jaren heen alleen maar zwaarder geworden. En dat terwijl voor de man in wezen helemaal niets is veranderd.

Net als vroeger

Hij moet, net als vroeger, gewoon zorgen dat hij één enkel talentje zo ontwikkelt dat hij daarmee een inkomen kan verwerven. In de tussentijd kan hij op de versiertoer gaan om dan later het huisje-boompje-beestje ritueel te doorlopen. Ook dan hoeft hij niet zoveel anders te doen dan vroeger. Om de simpele reden dat de bijbehorende vrouw toch wat meer verantwoordelijkheidszin aan de dag legt dan hij.

Net als vroeger worden geen extra ontwikkelingseisen gesteld aan de man en is de man, zoals altijd, gewoon een opdrachtman: zowel op het werk als thuis wacht hij rustig af totdat hij een opdracht krijgt, voert die uit om daarna te wachten tot de volgende opdracht binnenkomt. Het is mannengemak in optima forma en hij heeft daarom ook alle reden om alles te houden zoals het altijd is (geweest).

Geestelijke overbelasting

Daarom valt in de samenleving ook niets te bespeuren van acties in de sfeer van mannenemancipatie. Dat vrouwen hun best proberen te doen om door het glazen plafond heen te breken, vindt de man best; zolang hij maar niets anders hoeft te doen dan hij altijd al deed.

Nu wordt mij vaak verweten dat ik onzinnige algemeenheden verkondig, maar in dit geval wordt mijn gelijk elke dag opnieuw bevestigd. Want het zijn vooral vrouwen die met ernstige klachten van geestelijke overbelasting het werktoneel moeten verlaten om daarna een verplicht reïntegratie-traject te volgen.

Voetbalwedstrijd

Want als de vrouw eenmaal heeft bewezen dat zij, naast alle andere verplichtingen, een volwaardige arbeidskracht is, eist de samenleving ook dat zij haar ontwikkelde talenten blijft onderhouden voor het algemeen belang. En ook daar heeft de bijbehorende man geen bezwaar tegen. Immers, des te meer zij bijdraagt aan de gezamenlijke rekening, des te minder hij zich daarover zorgen hoeft te maken.

Kortom, de man kan nog steeds met zijn maatjes afspreken voor de zondagse voetbalwedstrijd. Want de vrouw des huizes heeft nog zoveel werk liggen dat zij allang blij is dat hij er niet is om haar in de weg te zitten.