Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Man en vrouw op kantoor
Foto: Hollandse Hoogte/David Rozing
Jeffrey Wijnberg

Dé reden waarom vrouwen
minder hard stijgen op de maatschappelijke ladder...

psycholoog

Jeffrey Wijnberg

E

Er zijn mensen die zich helemaal in het zweet werken om iets te kunnen en als zij het betreffende kunstje in de vingers hebben, er dan nog voor terugdeinzen zich te laten zien. Aan de andere kant zijn er mensen die helemaal niets kunnen, maar heel goed kunnen doen alsof en juist de openbaarheid opzoeken om een stap verder te komen. Bluf dus.

Zo heeft een goede vriend laatst een groepsreis georganiseerd en zich uitgegeven voor reisleider. Toen ik hem vroeg of hij dit ooit eerder had gedaan, antwoordde hij; "Nee, ik ga gewoon doen alsof en dan gok ik erop dat ik al doende het reisleiden onder de knie krijg."

Gediplomeerd

Nu zijn er genoeg mensen die het doen alsof afkeuren en meer waarde hechten aan woorden als 'gediplomeerd', 'professioneel', 'deskundig' en 'gestudeerd'. Eerlijk is eerlijk: in veel gevallen is dat terecht. Ik bedoel, je moet er toch niet aan denken dat iemand een chirurgische operatie uitvoert die daar niet voor geleerd heeft? En ook de buschauffeur, computerprogrammeur en behandelend psycholoog ziet iedereen het liefst als gecertificeerd.

Tegelijkertijd hebben deze vaklieden in eerste instantie moeten doen alsof zij het konden voordat zij, na eindeloze herhalingen van het kunstje, zichzelf als volleerd aan het publiek konden presenteren.

Bluf

Zo bekeken is er altijd enige bluf nodig om iets van (ervarings-)deskundigheid te kunnen ontwikkelen. Toen ik voor het eerst mijn Slowaakse schoonfamilie ontmoette, heb ik met enig bravoure gezegd dat ik al aardig kon meekomen in hun taal, waarop mijn zwager direct hele verhalen begon te vertellen. En juist omdat ik op die manier gedwongen werd om mee te doen, is het mij gelukt om vrij snel een Slowaaks woordje mee te praten.

Interessant zijn de culturele verschillen als het gaat om bluf. In Amerika is het welhaast een traditie om je mooier voor te doen dan je bent, om op die manier jezelf een kickstart te geven (Fake it until you make it).

Maatschappelijke ladder

In Nederland is het eerder omgekeerd en wordt dikdoenerij als een slechte eigenschap gezien ('Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg'). Overigens, mannen hebben minder moeite met bluffen dan vrouwen; een gegeven dat in de relationele sfeer vaak leidt tot ruzies omdat zij zich plaatsvervangend schaamt voor zijn poeha.

Deze voorzichtigheid is de belangrijkste reden waarom vrouwen minder hard stijgen op de maatschappelijke ladder. Een man wacht niet totdat hij het kan. Hij is allang blij dat hij het dénkt te kunnen. Een vrouw wacht veel te lang. Zo lang dat zij tijd genoeg heeft om aan zichzelf te twijfelen.