Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Vrouw met baby, man op de achtergrond
Foto: Annie Engel | Hollandse Hoogte
Jeffrey Wijnberg

'Bij het opvoeden speelt
de vrouw nog altijd de hoofdrol'

psycholoog

Jeffrey Wijnberg

D

De samenleving dicteert dat man en vrouw gelijkwaardig zijn; zeker als het gaat om de zorg en opvoeding van het kind. De praktijk laat iets heel anders zien. De vrouw speelt nog altijd de zorgende hoofdrol, terwijl de man langzaam en subtiel naar de reservebank wordt gedirigeerd.

Nu zijn er genoeg mannen die hun rol als invalkracht wel best vinden. Net zoals bij sportclubs reservespelers het eindresultaat als heilig beschouwen en het teambelang boven hun eigen belang stellen. 

Traumatisch

Af en toe bijspringen is dan geen probleem en uiteraard direct klaar staan als de nood aan de man is. Echter, er zijn ook mannen die, op zijn zachtst gezegd, vreemd opkijken wanneer zij op de reservebank moeten plaatsnemen. Dat is, om maar een leuke typering te gebruiken, niet het leven dat zij hebben besteld. 

Erger nog: menig man ervaart het als traumatisch wanneer hij zijn nummer 1-positie moet afstaan aan een wezentje dat slechts huilt en kwijlt. Daar komt nog bij dat de vrouw zich meer en meer ontwikkelt als moeder, terwijl van haar rol als liefdespartner weinig meer overblijft. 

Diepgevoelde jaloezie

Als de man, zoals het voorheen ook het geval was, intieme toenadering zoekt, dan zal de vrouw, vaker dan voorheen, teksten gebruiken als 'Blijf van me af', 'Je ziet toch dat ik bezig ben?' en 'Nu niet!’. Voor de man is dat de zoveelste afwijzing en hij voelt zich dan ook in zijn mannelijk eer gekrenkt. 

Hoewel weinig mannen het openlijk zullen toegeven, is er dan sprake van diepgevoelde jaloezie; en dan vooral omdat de vrouw veel meer onvoorwaardelijke liefde laat zien voor het kind dan hij ooit als man van haar heeft gekregen. Alhoewel... Hij heeft die liefde van haar wel gekregen, maar die verdween op slag toen dat mormel het levenslicht zag. 

Een andere vrouw

In vroeger tijden, toen vrouwen vaker wel zwanger waren dan niet en gezinnen van minimaal tien kinderen geen uitzondering waren, was het voor de man iets gemakkelijker om te accepteren dat moeder de vrouw niet echt beschikbaar voor hem was. Om dan, bij gelegenheid, van de reservebank af te komen zag de man als een natuurlijk gegeven. 

Tegenwoordig is het hebben van één kind of hooguit twee de geldende norm, waardoor het voor de man moeilijker te verteren is dat hij alleen maar mag schitteren als de vrouw hem daar om vraagt.

Mannen die weigeren om op de reservebank plaats te nemen, zullen op zoek gaan naar een andere vrouw. Geen deugdelijke oplossing natuurlijk, vooral als de nieuwe vlam ook een kinderwens heeft. De natuur heeft gewoonweg geen boodschap aan gelijkwaardigheid.