Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Caiaimage/Paul Bradbury | Hollandse Hoogte
Jeffrey Wijnberg

'Veel mensen voeren hun bezigheden uit
alsof zij alleen op de wereld zijn'

psycholoog

Jeffrey Wijnberg

E

Een extreme afkeer voor specifieke geluiden, dat is de betekenis van misofonie. Individueel kan het verschillen, maar meest voorkomend is een afkeer voor zachte, repeterende geluiden van anderen, zoals smakken, tikken op een toetsenbord, klikken van een balpen of zelfs op en neer gaande voetbewegingen (zonder geluid).

Iemand die lijdt aan misofonie wordt als hooggevoelig en intolerant gezien. Maar mijn diagnose wijst in de precies tegengestelde richting, namelijk dat de oorzaak eerder ligt bij lawaaimakers van het ongevoelige, asociale soort.

Oordopjes

Feit is namelijk dat veel mensen hun dagelijkse bezigheden uitvoeren alsof zij alleen op de wereld zijn. Oordopjes in en het geluid zo hard dat de omgeving wel moet meeluisteren, bellen in de trein en zo luid spreken dat iedereen eromheen bij het gesprek betrokken wordt. Of zo uitbundig zitten eten dat alle geuren en geluiden aan de bijzitters worden opgedrongen.

Dit gedrag heeft een hoog gehalte aan egocentrisme en is te vinden bij lieden die ook nog eens weigeren om enigszins zelfkritisch te zijn.

Lekkernijen

Het zijn doorgaans dezelfde figuren die blijven doorkletsen zonder er oog voor te hebben of anderen ook iets willen inbrengen, als ook degenen die allerlei lekkernijen van de buffettafel opscheppen zonder na te denken of er genoeg overblijft voor de andere gasten.

Nu is het natuurlijk mooi dat er een officiële term bestaat voor mensen die zich dagelijks moeten ergeren aan de geluidsvervuiling om hen heen. Maar het leidt er wel toe dat de misofonisten in onze samenleving zich onder behandeling moeten stellen van een psycholoog en zich moeten schamen dat zij de hoorbare aanwezigheid van anderen zo slecht verdragen.

Klikkende hakjes

In mijn optiek is het juist de normaalste zaak van de wereld wanneer de vrouw des huizes haar man tot de orde roept wanneer hij tijdens het eten smakt of wanneer hij, zonder nadenken, het roerijzertje tegen de rand van het glas blijft tikken.

Ook vind ik het normaal wanneer de man des huizes zijn vrouw corrigeert wanneer zij overlast bezorgt met haar klikkende hakjes op de tegelvloer.

Binnen- en buitenshuis is er al zoveel geluidsoverlast dat het geen pas geeft om daar individueel nog een schepje bovenop te doen. Bovendien, de ergernis die ontstaat wanneer geluiden buiten onze eigen controle liggen, is een volstrekt normaal psychologisch verschijnsel. Overgeleverd zijn aan de willekeur van anderen kan zelfs leiden tot overspannenheid en depressie.

Kwestie van beleefdheid

Het is wel makkelijk om mensen met misofonie aan te wijzen als overgevoelige aanstellers. Op die manier kan de zelfzuchtige individualist van deze moderne tijd ongestoord zijn gang gaan. Het is eerder een kwestie van beleefdheid om lichaamsgeluiden niet overal rond te strooien. 

Zij mag hem tot de orde roepen als hij smakt.