Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Ltd RF Fotograaf | Ashley Corbin-Teich
Jeffrey Wijnberg

'Niet alleen op het werk
zijn pauzes onontbeerlijk'

psycholoog

Jeffrey Wijnberg

D

De mens voelt zich gelukkiger als hij/zij in controle is van een situatie. Een typische situatie op het werk is zelf bepalen wanneer je pauzes kan nemen. Dat is niet alleen gezond, maar helpt jouw baas ook doordat jij beter gaat presteren. Staat Nederland terecht bekend om zijn pauze-cultuur? Jeffrey praat erover in zijn column.

Door de buitenwacht wordt vaak gemopperd als werknemers weer eens een pauze nemen. Een werkonderbreking wordt toegeschreven aan lieden die lui en ongemotiveerd zijn. Zij zouden geen karakter tonen. Maar dat is ten onrechte. Want pauzeren is gezond en juist nodig om met volledige concentratie het werk weer te kunnen hervatten.

Pauzes

In vergelijking met andere landen heeft Nederland een echte pauzecultuur en dat is al af te lezen aan het feit dat er zoveel soorten zijn: koffiepauzes, wandelpauzes, theepauzes, plaspauzes, rookpauzes, lunchpauzes, power-nap-pauzes, trakteerpauzes...

Buitenlanders spreken dikwijls hun verbazing uit over hoe frequent de Nederlander tijd nodig heeft om op adem te komen, vooral omdat zij in eigen land gewend zijn om altijd vol gas te geven.

Werkslaven

Nu zal er heus wel een enkeling zijn die meer pauzes neemt dan dat hij/zij werkt, maar de meeste werklui gebruiken gewoon hun gezonde verstand door het werk in haalbare eenheden te doseren. Ik durf zelfs te beweren dat de productiviteit van mensen verbetert naarmate zij in vrijheid hun eigen pauzemomenten kunnen inlassen. 

De mens functioneert effectiever en voelt zich gelukkiger wanneer hij/zij meer gevoelde controle heeft over zijn/haar doen en laten. Omgekeerd geldt: wanneer arbeiders als werkslaven worden behandeld, verliezen zij het gevoel van controle en zullen daardoor minder en slechter presteren.

Burn-out

En dan is er nog de winst van het pauzeren: nadenken over wat gedaan is, bedenken wat de volgende stap is, wat informeel collegiaal overleg, een uitstapje naar kwesties die niet direct met het werk zelf te maken hebben en ook tijd om de natuurlijke functies van het lichaam de aandacht te geven die zij verdienen.

Bovendien gaat er een vertragende werking uit van een werkonderbreking; iets wat goed is om overprikkeling te voorkomen. En dat is weer belangrijk voor eenieder die vatbaar is voor een burn-out. 

Relatie

Een deugdelijke baas zal daarom niet moeilijk doen als werknemers even hun werk laten liggen en wellicht zelfs het goede voorbeeld geven door gezamenlijke pauzes als heilig te verklaren.

Overigens, het nemen van pauzes hoeft niet beperkt te blijven tot het werk. Ook bij huishoudelijke activiteiten en sociale aangelegenheden is een break nodig om alles tot een goed einde te brengen. Zelfs in elke relatie is vakantie-nemen-van-elkaar een slimme manier om daarna weer energiek met elkaar het leven te delen. 

Gezondheidseffect

Net zoals in de muziek de rusttekens even belangrijk zijn als de noten, zijn in het leven de pauzes onontbeerlijk om ritme, dynamiek en kleurklank op elkaar af te stemmen. Wie de grootste pauze (slaap) serieus neemt, heeft ook het grootste (psychische) gezondheidseffect te pakken. Even rust, beter geklust.

Jij ook op VROUW.nl

Heb jij ook een verhaal over pauzes of collega's? 

Vertel het ons hier!