Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Man betaalt
Foto: Paul Bradbury
Jeffrey Wijnberg

‛Ook geëmancipeerde vrouwen
willen dat hij betaalt’

psycholoog

Jeffrey Wijnberg

D

De geëmancipeerde vrouw is zelfredzaam en kan vandaag de dag haar eigen rekeningen betalen. Daar heeft zij de man niet meer voor nodig. En dat is prima. Ik bedoel, als de vrouw vrij en onafhankelijk wil zijn, dan mag zij ook haar eigen beurs trekken. Maar dat ontslaat de man niet van betalingsplicht, simpelweg omdat er ook nog zoiets bestaat als: galanterie. 

Als vader van twee jongens heb ik altijd gezegd: “Mooi als je een meisje mee uit vraagt, maar dan wel alles voor haar betalen.”

Belediging

Nu zullen sommigen zeggen dat dit een wel heel ouderwetse aanpak is. Maar als ik jonge meiden vraag wat zij een afknapper vinden tijdens een eerste date, dan zeggen zij: “De ergste afknapper is wanneer een jongen voorstelt om ieder de helft te betalen”. Om daar aan toe te voegen: “Alsof ik het niet waard ben om geld aan uit te geven.”

Met andere woorden: ook in deze tijd ervaren meisjes het als een belediging als de jongen zijn geld op zak houdt. En goed beschouwd is dat ook logisch.

Emancipatie

Want wat elke tijd in de geschiedenis overstijgt, is dat het de taak is van de man om zijn meisje te beschermen, om haar op de eerste plaats te zetten en ook: om met zijn eigen verdiende geld een veilig toekomstperspectief te bieden.

Dat de vrouw dan, door emancipatie gedreven, ook zelf een behoorlijke duit in het zakje kan doen, is mooi voor haar, maar geen vrijbrief voor de man om zijn basis-verantwoordelijkheden op te geven. Dat dit zo werkt, heeft alles te maken met het feit dat de mens, in de vrouwelijke of mannelijke versie, emotioneel niet is veranderd.

Krenterig

Op onbewust niveau zal elke vrouw ‘haar waarde’ inschatten op basis van wat de man voor haar overheeft. En geld speelt hierbij een cruciale rol. Zo kan het gebeuren dat krenterige mannen steevast afkoersen op de nodige conflicten met hun vrouwelijke partners.

Zelfs als er sprake is van een goed gezamenlijk inkomen, zal de vrouw het als krenkend ervaren wanneer hij weer eens beweert dat zij net een paar schoenen te veel heeft gekocht met de bijbehorende tekst: “Ik wil best iets extra’s voor je kopen, maar niet als jij zo verkwistend bent.”

Hoffelijk

De waarheid is eerder andersom: vrouwen zullen eerder op koopjesjacht gaan, als de man op zijn centen blijft zitten. Net zoals het nog steeds van goede manieren getuigt wanneer de man de deur voor haar openhoudt, is het even hoffelijk wanneer hij zijn geld als dat van haar beschouwt.

Iedereen kent het straatbeeld van de wachtende man die, voor de winkel, de tassen vol aankopen bewaakt tot de vrouw eindelijk terugkomt. Ook in het huidige tijdsgewricht is dit een straatbeeld dat als kloppend kan worden aangemerkt. En het hele plaatje klopt alleen wanneer zijn betaalpas is gebruikt.

Gerelateerde onderwerpen