Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Ook zo blij als je weer naar huis mag na je vakantie?
Foto: Hollandse Hoogte
Jeffrey Wijnberg

Op vakantie gaan heeft één voordeel:
Het is heerlijk om weer naar huis te gaan

psycholoog

Jeffrey Wijnberg

V

Vakantie is een mooi vooruitzicht. Weg om even de boel de boel te laten. Eerst de voorpret om daarna volop te genieten van alles waar je thuis nooit aan toekomt; en dat is vooral even helemaal niets hoeven doen om gewoon maar te zien wat de dag brengt. Eenmaal op vakantie groeit, helemaal vanzelf, het brandend verlangen om weer terug te gaan naar huis.

Zo bekeken is het op-vakantie-gaan een ingewikkelde exercitie om het besef van dankbaarheid voor alles wat je al hebt weer nieuw leven in te blazen. Kennelijk moet de mens (letterlijk) loskomen van zijn vertrouwde plek om pas daarna weer van harte die vertrouwdheid op waarde te kunnen schatten. 

Herinnering aan thuis

Zo kan het flink helpen om op vakantie in een slecht bed te liggen of beter nog: flinke rugpijn op te lopen door een waardeloos luchtmatras om op die manier te kunnen dromen van het eigen bed. Ook is het raadzaam om een vakantieplek te zoeken waar veel lawaai is, vol met hard-pratende aangeschoten lieden die, juist omdat zij op vakantie zijn, zich aan geen enkele regel van fatsoen houden.

Op die manier zal, geheel spontaan, de herinnering aan de rust van de thuisbasis weer levendig worden. Volgens hetzelfde principe kan het geen kwaad om de reis zo te plannen dat er flink gewacht moet worden, zoals in de rij op de luchthaven, in de file op de route-de-soleil of in al die rijen op drukbezochte pretparken.

Gevoel van controle-verlies

Deze aanbeveling van mij is belangrijk om het algehele gevoel van ‘controle’ volledig kwijt te raken; iets wat ook nog eens versterkt kan worden door naar een land te gaan waar je de taal niet spreekt of op een camping te gaan staan die je van te voren niet hebt besproken.

Dit gevoel van controle-verlies is zo belangrijk omdat daarmee de aandrang sterker wordt om weer iets van normale dagelijkse controle terug te krijgen en die normale dagelijkse controle is natuurlijk alleen mogelijk in de vertrouwde omgeving van thuis.

Verlangen naar terug

Mijn volgende aanbeveling heeft betrekking op je reisgenoten. Omdat vakantie de gelegenheid biedt om, met elkaar, zoveel tijd door te brengen, is het van belang alles wat je niet zint meteen uit te spreken zoals dat de ander te veel geld uitgeeft, dat de tent zo klunzig in elkaar wordt gezet of dat die ander alleen maar op terrasjes wil gaan zitten om te vermijden ook eens iets gezonds te doen.

Het idee is om overal zo bovenop te zitten, dat het besef wordt aangewakkerd dat het leven thuis meer ruimte biedt om vakantie van elkaar te hebben. Natuurlijk. Vakantie is doorgaans een behoorlijk dure aangelegenheid. Maar ieder mens verdient het om, minstens één keer per jaar, een vorm van geestelijke schoonmaakcyclus te doorlopen.

Die cyclus is: verlangen naar weg, opluchting om weg, frustraties door weg, verlangen naar terug, opluchting van thuis.