Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Jeffrey Wijnberg

Over mannen die van de leg raken
als ze vader worden

psycholoog

Jeffrey Wijnberg

B

Bij de vrouw is het genoegzaam bekend: een postnatale depressie, psychose of allebei. Dat de man na de geboorte van een kind psychisch op drift kan raken, is minder bekend. Toch komen op mijn spreekuur steeds vaker mannen die de komst van een kind welhaast als traumatisch ervaren.

Bij de vrouw is er na de geboorte van het kind doorgaans sprake van een hormonale ontregeling. Bij de man is de oorsprong van de ontregeling eerder psychisch te noemen: het besef van blijvende plichten en verantwoordelijkheden gaat gepaard met zoveel angst en beklemming dat het brein in een acute toestand van bevriezing geraakt.

Studentikoos

Zo ook bij Gerard (31). Hij is bezig om zijn studie tot accountant af te ronden en heeft, wat hij zelf noemt, een goede relatie met zijn middelbareschoolliefje Nathalie (29). Aanvankelijk had het Nathalie nogal wat moeite gekost om Gerard ertoe te bewegen om samen te wonen, met name omdat Gerard zijn studentikoze leven niet vaarwel wilde zeggen. Voor hem was de transitie van een vrij leven op kamers naar een gedeeld leven met Nathalie al een enorme stap. 

Tijdens de zwangerschap is Gerard nog stoer en voortvarend bezig met het maken van plannen, en dan vooral om een groter huis te vinden voor het gezin in wording. Maar al daags na de geboorte van hun gezonde dochtertje krijgt Gerard het te kwaad en ziet Nathalie hoe hij zich terugtrekt. Gerard wordt stil en weigert zelfs om de kleine te verschonen. Hij bijt Nathalie vaak toe: "Het is jouw kind, dus doe het toch allemaal lekker zelf."

Stille hoop

Niet lang daarna zegt Gerard: "Ik kan dit allemaal niet meer." Hij gaat bij zijn ouders wonen en laat Nathalie achter, zonder bereid te zijn samen van gedachten te wisselen. In tegenstelling tot wat familie en vrienden aanraden, weigert Nathalie haar liefde voor Gerard op te geven. Huilend zegt zij: "Hij is gewoon geschrokken van alle veranderingen. Ik heb nog hoop dat Gerard weer bij zinnen komt."

Mannen die het kunnen opbrengen om wel bij de les te blijven, hebben doorgaans ook last van de verschuiving van aandacht: is de man als geliefde nog nummer 1 voor de vrouw, na de geboorte van een kind zal hij zijn koppositie moeten afstaan. 

Individuele vrijheid

In dat licht moet ik, met terugwerkende kracht, nog altijd lachen om mijn beide jongens die, zo klein als zij waren, mij uit het ouderlijk bed wisten te werken. Zij wilden naast mama liggen en ik werd met enige regelmaat naar het logeerbed verwezen. 

Hoewel ik geen officiële cijfers heb, heb ik het idee dat steeds meer mannen psychisch van de leg raken als er een kind het levenslicht ziet. Misschien is de individuele vrijheid van de jonge mens tegenwoordig zo ongekend groot dat daardoor de sprong naar ouderlijke zorg in de sloot belandt.